Meg kell ismételni a 2021-es berlini választásokat

Kiszelly Zoltán a Magyar Nemzetnek beszélt arról, milyen eredményekkel zárulna voksolás, ha most rendeznék meg a szavazást.

2023. 12. 19. 19:07
STEINMEIER, Frank-Walter
Berlin, 2021. szeptember 26. Frank-Walter Steinmeier német államfõ leadja voksát a német szövetségi parlamenti választáson egy berlini szavazóhelyiségben 2021. szeptember 26-án. MTI/EPA pool/Focke Strangmann Fotó: Focke Strangmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részlegesen meg kell ismételni a 2021-es berlini választásokat – számolt be a Der Tagesspiegel német napilap a szövetségi alkotmánybíróságra hivatkozva, mely kedden hozott döntést az ügyben. A döntés értelmében 2256 választókerületből 455-ben kell majd újra voksolni, a német sajtó szerint ugyanis számos hiba csúszott a 2021. szeptember 26-i választásba. Volt, ahol nem volt elegendő szavazólap, így a hosszú sorok miatt a tervezettnél később zártak be a szavazókörök – emlékeztetett az MTI.

A túlterheltség másik oka az volt, hogy a német fővárosban azon a napon bonyolították le az országos, a regionális és a helyi önkormányzati választást, továbbá egy helyi népszavazást, és ekkor tartották a berlini maratoni futást is.

A futóverseny miatt elrendelt útlezárások és az akkor még érvényben lévő koronavírus-korlátozások miatt kaotikus viszonyok alakultak ki a német fővárosban.

A Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója rámutatott, bár 2021-ben szociáldemokrata polgármestert választottak a német főváros élére, azóta újabb váltás történt, melynek értelmében Kai Wegner vezeti Berlint 2023 áprilisa óta.

Kiemelte, a két évvel ezelőtti választás óta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) uniója még népszerűbb lett, hasonlóan az Alternatíva Németországért (AfD) párthoz. A legfrissebb felmérések szerint a CDU/CSU támogatottsága 21 százalékos, az AfD támogatottsága pedig 23 százalékos. A harmadik helyet Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) foglalja el mindössze 14 százalékos támogatottsággal. 

Ha most tartanának választásokat, a berlini jelzőlámpa-koalíciónak nem lenne többsége

– szögezte le Kiszelly Zoltán.

A szakértő egyúttal arra is felhívta a figyelmet, noha a választási törvényeket módosították Németországban, a szavazást a 2021-ben érvényben lévő szabályok szerint kell lebonyolítani. Tervek szerint a voksolásra 2024. február 11-én fog sor kerülni.

Borítókép: Frank-Walter Steinmeier német államfő leadja voksát a német szövetségi parlamenti választáson egy berlini szavazóhelyiségben 2021. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.