Megindult a hivatalos eljárás Joe Biden ellen

Megszavazta az amerikai képviselőház a Joe Biden elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) hivatalos megindítását. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat már hónapok óta folyt, a mostani döntés viszont erősebb jogköröket ad a képviselőknek a nyomozás lefolytatásához.

2023. 12. 14. 7:37
BIDEN, Joe
San Francisco, 2023. november 17. Joe Biden amerikai elnök egy felszólalót hallgat az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttmûködés, az APEC csúcstalálkozóján San Franciscóban 2023. november 16-án. A 21 országot tömörítõ APEC vezetõinek 30. csúcstalálkozóját november 14. és 17. között rendezik az amerikai nagyvárosban. MTI/AP/Jeff Chiu Fotó: Jeff Chiu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, múlt héten Kelly Armstrong képviselő benyújtotta a Joe Biden elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) hivatalos megindítását célzó határozati javaslatot, amelyről végül szerdán szavazott az amerikai képviselőház.

A nyomozás kulcsfontosságú pillanatához érkeztünk. Hamarosan a Biden család több tagját és társaikat fogjuk kihallgatni a befolyással való üzérkedésről. Azonban a Fehér Ház akadályoz minket

− mondta James Comer, a felügyeleti bizottság elnöke a képviselőházban a szavazás előtt.

Republikánus képviselőtársai hallgattak rá, és mindannyian megszavazták az indítványt, még az a Ken Buck is, aki előzőleg kritizálta azt. A demokraták szintén egységesen szavaztak a javaslat ellen, így a szavazás 221-212 arányban dőlt el az eljárás hivatalos megindítása felé.

A döntés lehetővé teszi, hogy a képviselőház kikényszerítse az idézéseket és bizonyítékokat gyűjtsön arról, hogy az elnök kompromittálódott-e  − fogalmazott Mike Johnson házelnök.

A Fehér Ház eddig nem volt túl segítőkész a képviselőházi vizsgálóbizottságok felé. Nem adtak át olyan dokumentumokat, mint például a Joe Biden és testvére, James közötti 240 ezer dolláros kölcsönszerződés, az ötmillió dolláros kenőpénz állítólagos elfogadásáról szóló bizonyítékok vagy a Biden hanyag iratkezelésével kapcsolatos anyagok, és csupán egy töredékét bocsátották rendelkezésre a képviselők által látni kívánt emaileknek, amelyek sok mindenre fényt deríthetnének a szövevényes korrupciós ügyben.

A szavazásra csupán órákkal azután került sor, hogy Hunter Biden az idézés ellenére nem jelent meg a képviselőházi bizottságok zárt ülésén, ahol tanúskodnia kellett volna. 

Emiatt Comer és Jim Jordan, az igazságügyi bizottság elnöke a kongresszus megsértése miatt eljárást kezdeményezett Hunter ellen.

A képviselőházi bizottságok 2022 novemberében indítottak vizsgálatot a Biden család ellen. Kiderítették, hogy Joe Biden pénzt kapott James és Hunter Bidentől. Azt is kimutatták, hogy a Biden család további kilenc tagja kapott kifizetéseket a család külföldi üzleti vállalkozásaiból, köztük Joe Biden két unokája. 

A mostani döntés lehetővé teheti, hogy az elnök családtagjait is kihallgathassák a vizsgálatot végző képviselők.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Jeff Chiu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.