Migránsok ezreit helyezték át a Kanári-szigetekről más spanyol régiókba

A jobboldali ellenzék nyomására a szocialista kormány végül közölte, hogy már több mint tízezer illegális bevándorlót osztottak szét a spanyol autonóm közösségek között, hogy így tehermentesítsék a kanári-szigeteki befogadórendszert.

2023. 12. 16. 21:08
null
Arrecife, 2023. november 27. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében 2023. november 27-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 39 migránst vett fedélzetére egy csónakból Lanzarote partjainak közelében. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegális migránsok ezreit szállította át a spanyol kormány a Kanári-szigetekről a félszigetre. A migrációs minisztérium a jobboldali pártok nyomására pénteken végül közzétette az adatokat, amelyek szerint már 14 ezer afrikai embert osztottak el a spanyol régiók között, hogy így tehermentesítsék a Kanári-szigetek összeomlott befogadórendszerét. 

A helyi menekültközpontok ősszel százszázalékos telítettség mellett működtek, és mivel naponta százasával érkeztek az újabb bevándorlók, rengeteg embernek fekvőhelyet sem tudtak már biztosítani. A La Vanguardia cikke szerint a szocialista kormány beavatkozása révén a kanári befogadóközpontok most levegőhöz jutottak és mindössze 35 százalékos telítettségen állnak. 

A félszigetre áthelyezett menekülteknek laktanyákban, használaton kívüli szállodákban, valamint menedékházakban alakítottak ki férőhelyeket. 

Hogy mennyi ideig maradnak, illetve mi lesz a sorsuk, arról egyelőre semmit sem lehet tudni.

November 30-ig több mint 34 ezren érkeztek illegális útvonalakon keresztül a Kanári-szigetekre, ami 134 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában rögzített adatokat és felülmúlja az eddigi legsúlyosabb, 2006-os migrációs krízisét is. 

A számok szeptembertől szöktek igazán az egekbe a szenegáli politikai és társadalmi instabilitás, valamint az év ezen időszakában tapasztalható ideális tengerviszonyok miatt. A probléma azóta sem oldódott meg, csak ezen a héten közel 400 bevándorlót húztak ki a vízből a kanári hatóságok. 

José Manuel Albares külügyminiszter pénteken személyesen látogatott el Szenegálba és Mauritániába, hogy egyeztessen kollégáival a tarthatatlan helyzet megoldási lehetőségeiről. Előbbivel sikerült aláírnia egy megállapodást, amiben rögzítették, hogy közös erőfeszítések révén megfékezik a migránsmaffia tevékenységét a térségben és előtérbe helyezik a törvényes migráció kérdését. Albares találkozott a helyi rendőrséggel is, akiknek elmondta, hogy munkájuk létfontosságú az emberi életek védelme kapcsán. Ezzel arra utalt, hogy csak idén az illegális, Spanyolországba vezető útvonalakon több száz afrikai ember halt meg kihűlés vagy vízbefulladás miatt. 

A külügyi tárca vezetője ezután Mauritániába utazott, hogy személyesen köszönje meg a helyi kormány eddigi, törvénytelen migráció visszaszorítása terén végzett munkáját. Bejelentette, hogy a spanyol állam jövőre komolyabb támogatást fog biztosítani számukra annak érdekében, hogy még hatékonyabban fel tudjanak lépni a migránsmaffia ellen. Albares közölte azt is, hogy az Európai Unión keresztül is pénzügyi forrásokat fognak kezdeményezni Nouakchott számára. 

„Minden spanyol tisztában van azzal a munkával, amelyet velünk együttműködve végeznek (...), de Spanyolország idén nehéz időszakon megy keresztül, mivel erősen megugrott a Mauritániából induló migránshajók száma” – mondta Albares, majd hozzátette, hogy ennek ellenére példaértékű partnernek tartják az afrikai országot, amely szintén inkább elszenvedője a migrációs nyomásnak, hisz a szenegáliak rajta keresztül jutnak hozzá az embercsempész hálózatok hajóin kínált helyekhez. 

Hogy a pénteken megkötött, illegális migráció visszaszorítását célzó egyezségek mögött milyen gyakorlati lépések állnak, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra. 

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.