Mit jelent Magyarországnak Brüsszel tízmilliárdos döntése?

Ez az a pénz, amit Brüsszel „korrupciós és jogállamisági aggályok” miatt fagyasztott be korábban.

2023. 12. 13. 19:01
null
Brüsszel, 2019. február 6. Írország és az Európai Unió zászlói Leo Varadkar ír miniszterelnöknek a brit EU-tagság megszûnésérõl (Brexit) tartott brüsszeli tárgyalásai idején, 2019. február 6-án. Theresa May brit miniszterelnök elõzõ napi kijelentése szerint London nem fogja megengedni, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között ismét a múltat felidézõ határellenõrzési rendszer alakuljon ki a brit EU-tagság megszûnése után. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Európai Bizottság szerdán elfogadta a Magyarországnak járó pénzek részleges feloldását. A testület ezzel megfelelőnek tartja a magyar Országgyűlés által májusban elfogadott igazságügyi reformcsomagot. A kohéziós alapból így tízmilliárd euró szabadul fel, 

ami mintegy 3810 milliárd forintnak felel meg.

Ez az a pénz, amelyet Brüsszel „korrupciós és jogállamisági aggályok” miatt fagyasztott be. Ezt levonva a kohéziós pénzekből marad 15,7 milliárd euró, amelyet már tanácsi döntés nélkül, saját hatáskörben bizonyos feltételekkel tartottak vissza.

A magyar kormány már tavasszal eleget tett az Európai Bizottság kéréseinek – szoros együttműködésnek köszönhetően.

A tízmilliárd eurón kívül folyamatosan és fennakadások nélkül érkeznek az agrárpénzek az uniótól, valamint a helyreállítási terv és a kohéziós program tavaly decemberi elfogadásakor folyósítottak 130 milliárd forintnyi előleget a kohéziós pénzekből. Emellett idén novemberben Magyarország kapott 350 milliárd forintnyi előleget az unió energiafüggetlenségét támogató REPowerEU alapból.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.