Orbán Viktorról is beszélt Zelenszkij az évértékelő beszédében + videó

Az ukrán elnök szerint Oroszország nem tud felmutatni harctéri sikert, így Ukrajna vereségéről sem lehet beszélni.

2023. 12. 19. 21:01
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. december 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelõ sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta kedden idei évértékelő beszédét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A sajtótájékoztatót titokban tartotta az elnöki hivatal: biztonsági okokra hivatkozva a pontos időpontot és a helyszínt is csak az akkreditált újságírókkal osztották meg. Beszédében többnyire az ukrajnai háborúról szólt, ám röviden kitért Orbán Viktor miniszterelnökkel való kapcsolatára is.

Bizonyos kérdésekre megoldást és választ próbálunk találni, de ehhez meg kell szerveznünk egy találkozót. Úgy gondolom, hogy találhatunk diplomáciai megoldást, és mi ezen fogunk dolgozni

– idézte az MTI Zelenszkijt, akinek csapata egy találkozót igyekszik szervezni a magyar kormányfővel.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, soha nem beszélt Orbánnal az Oroszországgal kötendő tűzszünetről. Hozzátette: Magyarország politikája nem mindig kedves Ukrajnához. „Rengeteg kérdésem volt hozzá. De mindegy is, szomszédok vagyunk, még ezekkel a kihívásokkal együtt is” – fogalmazott.

Megpróbálunk megoldást találni néhány kérdésben, de ehhez találkozót kell szerveznünk

– szögezte le.

Az ukrán elnök saját bevallása szerint megkérdezte Orbán Viktort, hogy Magyarország miért nem támogatja Ukrajna EU-tagságát, illetve miért nem találkoztak még, azonban a magyar miniszterelnök (Zelenszkij állítása szerint) ezekre a kérdésekre nem válaszolt.

 

Béketervet ajánlana Zelenszkij Oroszországnak

Az elnök szerint nincs esély arra, hogy Ukrajna veszít a háborúban, emellett arról is említést tett, „jelenleg nem kivitelezhetők” a béketárgyalások Oroszországgal. Hozzátette azonban, hogy Kijev tarsolyában van békeajánlat. Legutóbb Máltán tartottak nemzetközi tárgyalást a háború rendezéséről, ám Oroszország jelenléte nélkül. Zelenszkij elmondta, a következő hasonló találkozót Svájcba tervezik. Az elnök nagy támogatásban is bízik:

Amikor a világ összes országa egyesül ebben dokumentumban, akkor azt átadhatjuk Oroszországnak

– fogalmazott, azonban annak is hangot adott, egy ilyen lépés ma nem kivitelezhető.

 

Félmillió katona mozgósítását javasolták katonai vezetők

Zelenszkij egyúttal köszönetet mondott a fronton harcoló ukrán katonáknak, akik közel két éve küzdenek a megszálló orosz erőkkel, egyben üdvözölte Ukrajna győzelmét a Fekete-tengeren, az orosz haditengerészet felett. Ismertette, katonai vezetők 450-500 ezer katona mozgósítását javasolták, melynek költsége becslések szerint az 500 milliárd ukrán hrivnyát is elérnék. „Honnan szerzünk erre pénzt?” – tette fel a kérdést. Zelenszkij elismerte, nyugati támogatásra van szüksége, mely jelenleg csökken, mellett pedig fegyverből, valamint lőszerből is egyre kevesebb van. Az államfő szerint mind az EU, mind az Egyesült Államok jelentős segélycsomagokon dolgozik, de mindkettőt blokkolták az elmúlt hetekben. Zelenszkij közölte, Oroszország nem ért el sikert a háborúban, így nem lehet Ukrajna vereségéről beszélni.

 

Zelenszkij továbbra is a nyugati támogatásban bízik

Megerősítette, hogy a legfontosabb szövetségeseik továbbra is támogatják Ukrajnát. Az ukrán elnök azt is mondta, hogy hálás az EU-nak és vezetőinek a segítségükért. – Különleges kapcsolatokat építettünk ki velük – mondja, külön is kiemelve Dániát, Litvániát, Lettországot és Hollandiát. Mindeközben Lengyelországot bírálta a kamionosok tiltakozása miatt, és fantáziának nevezte, hogy a NATO harcolni fog Ukrajnáért.

Arra kérdésre, hogy meddig várhat Ukrajna a következő segélycsomagra Washingtonból, Zelenszkij azt mondta: a támogatás „biztosan” megérkezik.

Hétfőn Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy decemberben még egy segélycsomag érkezik Ukrajnának. John Kirby azt mondta, miután ezt a pénzt bejelentették, a kongresszus politikusaitól függ, hogy jóváhagyják-e Kijev további finanszírozását. Zelenszkijtől azt is kérdezték, szerinte a közel-keleti válság eltereli-e a figyelmet az ukrajnai háborúról. Az államfő azt felelte, a gázai háború „tragédia és kihívás”; a régió számára, de a világnak el kell ismernie, hogy Ukrajnában még mindig folyik a háború.

A sajtótájékoztató során szó esett az oroszok által foglyul ejtett ukránokról is: emberi jogi csoportok szerint akár a tízezret is elérheti a létszámuk. Zelenszkij elismerte, hogy a foglyok családjaival való kommunikáció nem kielégítő, de azt mondta, hogy dolgoznak azon, hogy „embereink jelentős része” visszatérjen. Zelenszkij elismerte, hogy az emberek megosztottak a téren, hogy mit jelent a győzelem Ukrajnában és szerte a világon.

De azt mondta, Ukrajna már most is győztesen élte túl Oroszország kezdeti teljes körű invázióját, és a jövőben valamikor további területeket fog visszaszerezni.

Bírálta a bürokráciát, megemlítve azt az esetet, amikor 20 ezer drón ragadt egy raktárban, és nem tudtak eljutni a frontvonalra. Azt ígérte, jövőre egymillió drónt gyártanak majd Ukrajnában. Arra a kérdésre, hogy mekkora támogatást élvez Ukrajna Amerikába, Zelenszkij azt válaszolta, hogy szerinte az Egyesült Államokban tett látogatásai – legutóbb ebben a hónapban – megnövelték azoknak a számát, akik támogatják Ukrajna megsegítését. A munka és a beszélgetések folytatódnak a Fehér Házzal – zárta a mintegy kétórás sajtótájékoztatóját az ukrán elnök.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.