Győzelemre készül 2024-ben Oroszország

Brutálisan sok pénzt költ Moszkva a fegyverkezésre.

Forrás: Mandiner2023. 12. 28. 10:11
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. december 14. Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelõ sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. december 14-én. MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország elnöke november végén írta alá a 2024–26-os költségvetési tervet, amely volumenét tekintve már-már túlmutat egy klasszikus háborús büdzsén – írja cikkében a Mandiner. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) részletesen elemezte a nyilvánosságra került adatokat, és arra a következtetésre jutott, hogy Putyin egyértelműen a háború 2024-es (győztes) befejezésére törekszik, ám az ahhoz szükséges finanszírozás néhány eleme feltételezéseken alapul. 

 

Csillagászati összegek

Oroszország 2021-ben – amikor már javában készült a háborúra – 65,9 milliárd dollárt fordított védelmi kiadásokra, amellyel akkor a világ fegyverkezésre legtöbbet költő államai közül az ötödik volt. 

Az idén januári tervezetben már 84 milliárd szerepel, ami a GDP 3,3 százalékát jelenti, szeptemberben pedig már 6 százalékkal számolt a Kreml.

A legújabb, novemberi dokumentum azonban egészen brutális kiadási ugrást tartalmaz: a jelentés szerint Oroszország 12 765 milliárd rubelt, vagyis körülbelül 140 milliárd dollárt tervez a háborús erőfeszítésekre fordítani, ami a GDP-jének a 7,1 százalékát teszi ki – ez az összes állami kiadás 35 százaléka. 

A törvénytervezet feltárja azokat a területeket is, amelyek rovására a védelmi büdzsé ilyen mértékben tud növekedni. Alapvetően a szociális területek járnak rosszul, beleértve a lakhatási támogatási rendszert, ahol 2,8 százalékról 2,2-re esnek vissza a kiadások a 2023-as évhez képest, de a Kreml az oktatási szegmens finanszírozását is lefaragja 4,8 százalékról 4,2-re, míg az egészségügyre fordítható összeg az idei 5,2 százalékos szintről 4,4-re fog visszaesni.

Feltételezések és remények

A SIPRI szerint az új költségvetési terv elméletileg rendben van, azonban könnyen homokszem kerülhet a gépezetbe, ugyanis 22 százalékos állami bevételnövekedést feltételez a jövő évre, amely alapvetően az olaj- és gázkereskedelemből származó összegek jelentős emelkedésén, valamint több olyan gazdasági tevékenységen alapul, amelynek a bevételeit az eddig sikeresen elkerült szankciós hatások, a világgazdaság hirtelen megereszkedése, de akár egy gyengébb belföldi hazai teljesítmény is jelentősen befolyásolhatja.

Ami azonban a legszembetűnőbb a tervezetben, az az, hogy a katonai kiadások jövő évi csúcsra futtatása után Putyin 2025-ben és 2026-ban csökkenteni akarja a védelmi büdzsét.

Ez viszont arra utal, hogy az orosz elnök 2024-ben szeretné lezárni a háborút, hogy az után már a gazdaságélénkítés legyen az elsődleges szempontja, visszapumpálva a pénzt a most nélkülöző területekbe is.

A SIPRI elemzése arra is rámutat, hogy a jövő évre tervezett monstre büdzsé összegei nem teljes egészében a hadseregre és a hadműveletekre mennek el, a Kreml ugyanis innen finanszírozza az Ukrajnától elcsatolt területek védelmét, illetve az újjáépítést is, nem beszélve arról, hogy az orosz fegyvergyárak által felhalmozott adósságokat szintén ebből a zsebből fizetik. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. december 14-én (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.