Ez az ország lehet az első áldozata egy NATO–Oroszország konfliktusnak

Moszkva szerint mindennek az az oka, hogy az északi állam csatlakozott a NATO-hoz.

2023. 12. 28. 8:23
SOJGU, Szergej; GERASZIMOV, Valerij; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. december 19. Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) Valerij Geraszimov tábornokkal, az orosz hadsereg vezérkari fõnökével (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel beszél az orosz védelmi minisztérium kibõvített vezetõi kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2023. december 19-én, az ukrajnai háború alatt. MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország lehet az első áldozata egy NATO–orosz háborúnak. Erről beszélt a Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete. Az orosz RIA Novosztyi beszámolója szerint Mihail Uljanov egy interjúban úgy fogalmazott: Moszkva nem érti, mi lehet a haszna Finnországnak a NATO-csatlakozásból. Kijelentette: Oroszország és a szövetség közötti katonai eszkaláció esetén ugyanis ez az ország fog először szenvedni.

Helsinki ez év áprilisában csatlakozott az észak-atlanti védelmi szövetséghez. Uljanov szerint Moszkva hagyományosan „semleges és általában baráti országnak” tekintette szomszédját, amellyel jószomszédi kapcsolatokat ápol. Ugyanakkor azt mondta, Finnország NATO-csatlakozása bizonyos lépések megtételére ösztönözte Oroszországot.

Ők a szomszédaink, és ne adj’ isten, ha súlyosbodik a helyzet, akkor elsősorban maga Finnország fog szenvedni. Ezt persze nagyon nem szeretném

 – mondta a diplomata, aki emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok és Finnország védelmi együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében az amerikai hadsereg katonai létesítményekhez juthat szövetségese területén.

Ez már komoly kihívás

 – hangsúlyozta Uljanov.

Mint a RIA cikke írja, az amerikai–finn megállapodást követően Antti Helanterat, Finnország nagykövetét beidézték az orosz külügyminisztériumba, ahol arról tájékoztatták, hogy Moszkva nem hagyja válasz nélkül a NATO katonai potenciáljának kiépítését a határán, s Oroszország megteszi a szükséges intézkedéseket.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök is arról beszélt korábban, hogy Moszkva és Helsinki között már régóta minden vita megoldódott, a két ország viszonyában nem voltak problémák, de Finnország NATO-csatlakozásával ezek újra megjelennek. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) Valerij Geraszimov tábornokkal, az orosz hadsereg vezérkari főnökével (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel beszél az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2023. december 19-én, az ukrajnai háború alatt (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev)

 

 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.