Finnország védelmi együttműködési megállapodást kötött az Egyesült Államokkal

Védelmi együttműködési megállapodást írtak alá az Egyesült Államok és Finnország kormányának képviselői hétfőn Washingtonban.

Forrás: MTI2023. 12. 19. 6:02
BLINKEN, Antony
Brüsszel, 2023. november 28. Antony Blinken amerikai külügyminiszter érkezik a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására Brüsszelben 2023. november 28-án. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy az egyezség alapján a két ország hadseregének együttműködése hatékonyabbá és hatásosabbá válik, valamint bővülnek a közös kiképzési lehetőségek. A megállapodás erősíti a NATO-n belüli együttműködési képességet is − tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy a szerződés megkötése során építeni tudtak az amerikai–finn védelmi együttműködés három évtizedes múltjára. Ezek kiterjednek a terrorizmusellenes közös fellépésre, valamint a finn védelmi képességek bővítésére, ide értve a közelmúltban Egyesült Államoktól vásárolt F-35-ös vadászrepülőkre is − mondta.

Antony Blinken Finnországot Ukrajna támogatásában olyan megingathatatlan partnernek nevezte, amely eddig több mint kétmilliárd dollár védelmi, humanitárius és egyéb támogatást nyújtott.

Az amerikai külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok védelmi együttműködési megállapodásainak rendszere az év végére lefedi a teljes skandináv térséget. Emlékeztetett arra, hogy tavaly írták alá az amerikai–norvég szerződést, december elején pedig az amerikai–svéd védelmi dokumentumot, és a következő napokban Dánia is megköti a védelemről szóló megállapodást az Egyesült Államokkal.  

A Washingtonban tartott aláírási ceremónián a finn védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy a védelmi megállapodás erős eszközkészletet ad a partnerek kezébe a NATO-n belüli tervek megvalósításában is. Antti Häkkänen felhívta a figyelmet arra, hogy Finnország nem várja el az Egyesült Államoktól, hogy megvédje, hiszen országa 

folytatja a védelmi beruházásokat, valamint a védelmi terhek megosztása is folytatódik határain belül és azokon túl is.

Finnország idén tavasszal csatlakozott a NATO-hoz mint a katonai szövetség 31. tagállama.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter érkezik a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására Brüsszelben 2023. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.