Durvul a helyzet Lengyelországban: akár előre hozott választások is jöhetnek?

Donald Tuskék folytatják a közszolgálati televízió és rádió ellen intézett hadjáratot.

2023. 12. 28. 7:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodnak a kedélyek Lengyelországban, miután az új, Donald Tusk által vezetett kormány támadást indított a közszolgálati televízió és rádió ellen. Andrzej Duda lengyel elnök ugyan visszadobta a kormánykoalíció 2024. évi költségvetésre vonatkozó tervezetét, amely forrásokat vont volna meg a közmédiától, helyette pedig új javaslattal állt elő. Úgy tűnik, Tuskék ragaszkodnak a közmédia felszámolásához, ezt maga a kulturális miniszter jelentette be. 

Lengyelország elnökének azon döntése kapcsán, hogy felfüggeszti a közmédia finanszírozását, úgy döntöttem, hogy felszámolási állapotba helyezem a Lengyel Televízió (Telewizja Polska), a Lengyel Rádió (Polskie Radio) és a Lengyel Hírügynökség (PAP) korlátolt felelősségű társaságokat

írta szerdán az X közösségimédia-oldalon Bartlomiej Sienkiewicz.

A lengyel sajtó azonban egy olyan forgatókönyvről is ír, amely szerint akár előre hozott választások is lehetnek Lengyelországban. Az alkotmány szerint ugyanis legkésőbb január végéig el kell fogadni a költségvetést, ellenkező esetben az elnök jogot szerez a szejm feloszlatására és előre hozott választások kiírására.

Erre akkor kerülhet sor, ha Donald Tusk kormánya 2024 január végéig nem terjeszti elő a költségvetés-módosítás tervezetét, vagy ha az elnök az alkotmánybírósághoz fordul a költségvetési törvény ügyében, amelyet a testület alkotmányellenesnek nyilvánítana.

Szerdán a ZET Rádió vendége című műsorában Pawel Jablonskit a közmédiában és a belpolitikában kialakult helyzetről kérdezték. A PiS képviselője elmondta: pártja a választások megnyerésével akarja eltávolítani Donald Tuskot a hatalomból, de nem feltétlenül négy év múlva. A Jog és Igazságosság képviselője rámutatott arra is, hogy a kormánykoalíció több különböző pártból áll.

Hozzátette: jelenleg nincs ok előre hozott parlamenti választások megtartására.

Ezzel pedig utalt arra, a médiában tárgyalt forgatókönyvre, amelyben Andrzej Duda elnök akár fel is oszlathatja a szejmet, s új választások jöhetnek. 

Borítókép: Donald Tusk lengyel kormányfő Varsóban 2023. december 27-én sajtóértekezleten jelenti be, hogy Andrzej Duda elnök vétója után kormánya új költségvetési törvényjavaslatot készít (Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.