Itt a döntés: felszámolják a lengyel közmédiát

Bartlomiej Sienkiewicz kulturális miniszter az X közösségi felületen jelentette be a hírt.

Forrás: MTI2023. 12. 27. 19:54
TUSK, Donald; DUDA, Andrzej
Varsó, 2023. december 27. Donald Tusk lengyel kormányfõ sajtóértekezleten jelenti be, hogy Andrzej Duda elnök vétója után kormánya új költségvetési törvényjavaslatot készít Varsóban 2023. december 27-én. Andrzej Duda december 23-én emelt vétót a 2024. évi állami költségvetési törvényhez kapcsolódó, a parlament által már megszavazott kiegészítõ jogszabály ellen az új kormánynak a közszolgálati médiát érintõ intézkedései miatt. A jogszabály 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást irányoz elõ a közmédia számára. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közmédia felszámolásáról döntött – ezt maga Bartlomiej Sienkiewicz jelentette be szerdán az X közösségi felületen.

Lengyelország elnökének azon döntése kapcsán, hogy felfüggeszti a közmédia finanszírozását, úgy döntöttem, hogy felszámolás állapotba helyezem a Lengyel Televízió (Telewizja Polska), a Lengyel Rádió (Polskie Radio) és a Lengyel Hírügynökség (PAP) korlátolt felelősségű társaságokat

– áll Sienkiewicz bejegyzésében. Andrzej Duda lengyel elnök szombaton bejelentette: nem írhatja alá a parlament által már megszavazott, egyebek mellett a közszolgálati televízió és rádió részére hárommilliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást előirányzó törvényt, mivel a közmédia jelenleg zajló átalakítása során kirívóan megsértették az alkotmányt és a demokratikus jogállam alapelveit.

Marcin Mastalerek, Andrzej Duda államfő kabinetfőnöke úgy ítélte meg: Sienkiewicz lépése a kormányzó erők teljes tehetetlenségét bizonyítja, miután nem találtak semmilyen törvényes módszert a közmédiát működtető társaságok vezetésének leváltására. 

A lengyel alkotmánybíróság december közepén előzetes intézkedést adott ki, amelynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától. Az intézkedést a testület az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára reagálva adta ki. Ennek megvitatását a bírói testület január 16-ára tűzte napirendre.

Donald Tusk kormányfő szerda délutáni sajtóértekezletén bejelentette: az államfői vétó miatt kormánya újabb tervezetet készít a médiára vonatkozó kiegészítő költségvetési törvényről, és új médiatörvényt is előkészítenek. A közmédiát a költségvetési tartalékokból fizetik majd, nem pedig államkötvényekből, mint eredetileg tervezték. 

Sienkiewicz a múlt héten egy parlamenti határozatra és a kereskedelmi társaságokról szóló törvényre hivatkozva felmentette a lengyel közmédia vezérigazgatóit, és újakat nevezett ki helyettük. Egyben új felügyelőbizottságokat is felállított. Az államfő és a PiS törvénysértőnek minősítette a személycserék lebonyolításának módját. A lengyel közmédiát felügyelő, 2016-ban létrehozott Nemzeti Médiatanács, amelyben többségben vannak a PiS által jelölt tagok, kedden saját vezérigazgatót választott a köztelevízió élére.

A PAP leváltott vezérigazgatója, Wojciech Surmacz eddig nem írta alá lemondását. Piotr Glinski volt kulturális miniszter kedd este közölte: Surmacz ötszáz külföldi újságíróhoz levelet intézett, melyben leírja, hogy a jelenlegi kormány törvénytelenül próbálja átvenni a PAP hírügynökséget, terrorizálja a szabad médiát és az újságírókat Lengyelországban.

Marek Blonski, a Sienkiewicz által kinevezett új vezérigazgató kedd éjjel kiadott nyilatkozatában viszont újságírók terrorizálásával vádolta meg a PiS képviselőit, akik hatáskörük keretében végzett ellenőrzés címén rotációs ügyeleteket tartanak a PAP székházában.

A PiS bizalmatlansági indítványt nyújt be Sienkiewicz ellen a közmédia erőszakos átvételére tett kísérlet miatt

– jelentette be szerdán Mariusz Blaszczak, a párt frakcióvezetője, volt nemzetvédelmi miniszter. A PiS politikusai szerdán képviselői ellenőrzéseket indítottak a kulturális és örökségvédelmi minisztériumban is.

Borítókép: Donald Tusk lengyel kormányfő sajtóértekezleten jelenti be, hogy Andrzej Duda elnök vétója után kormánya új költségvetési törvényjavaslatot készít Varsóban 2023. december 27-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.