Rendkívüli elnökválasztást tartanak Magyarország fontos szövetségesénél

2025 októbere helyett már februárban az urnák elé járulhatnak a választópolgárok.

2023. 12. 07. 11:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 7-én rendkívüli elnökválasztást tartanak Azerbajdzsánban. Ilham Aliyev rendelete arra utasította a Központi Választási Bizottságot, hogy a választási törvényben meghatározott eljárásnak megfelelően kezdje meg a szavazás előkészítését – írja a Szabad Európa Rádió honlapja.

Aliyev 2003 óta, azaz húsz éve az energiahordozókban gazdag dél-kaukázusi ország elnöke. 

Az elnökválasztást egyébként 2025 októberében kellett volna megtartani – számol be róla cikkében a Politika szerb napilap. Az azerbajdzsáni törvények értelmében a köztársasági elnököt hét évre választják. 

Az országban legutóbb 2018 áprilisában tartottak elnökválasztást. Aliyev akkor a szavazatok 86 százalékát szerezte meg. A választásokat Azerbajdzsán legnagyobb ellenzéki pártjai bojkottálták.

A jövő februári előre hozott elnökválasztásról szóló döntést egyelőre nem indokolták meg.


Borítókép: Látkép Azerbajdzsán fővárosáról, Bakuról (Fotó: Pixabay, chefniko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.