Rohamosan fogynak az Ukrajnának szánt amerikai pénzek

A Pentagon egyre kétségbeesettebben sürgeti a kongresszust, hogy újabb pénzeket szavazzon meg Kijevnek.

2023. 12. 15. 8:49
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2023. december 12. Joe Biden amerikai elnök (j) ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én. MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas Fotó: Yuri Gripas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államoknak választania kell saját harci felkészültsége és Ukrajna további támogatása között, mivel a Kijev támogatására rendelkezésre álló források kimerültek – számol be minderről a Fox News a Pentagon tisztviselőinek nyilatkozata alapján. 

A Pentagon tisztviselői arra sürgették a kongresszust, hogy hagyjon jóvá egy kiegészítő finanszírozási csomagot, különben a védelmi minisztérium által Ukrajna támogatására szánt források elapadnak. Pat Ryder, a Pentagon szóvivője arra figyelmeztetett, hogy ebben az esetben az Egyesült Államoknak választania kell saját maga és Ukrajna ellátása között. 

Elmondása szerint a Pentagonnak nagyjából 4,4 milliárd dollárja maradt, az elnöki segélyalapban további egymilliárd dollár van, míg körülbelül egymilliárd dollár maradt a feltöltési alapokból.

Természetesen lehetőségünk van a teljes 4,4 milliárd dollárt elkölteni, de ez egy nehéz választás. Végső soron saját felkészültségünkről és képességünkről kell döntenünk, hogy továbbra is támogassuk Ukrajnát olyan mértékben, amilyen mértékben támogatni kell azt a harctéren. Ez az oka annak, hogy arra kérjük a kongresszust, hogy a lehető leggyorsabban hagyja jóvá a kiegészítő finanszírozás iránti kérelmet

 – mondta.

A Fox News felidézte, hogy a szenátorokkal és a Biden-kormány tisztviselőivel a héten már folytak a tárgyalások, mivel a republikánusok elutasították az Ukrajnának nyújtandó mintegy hatvanmilliárd dolláros kiegészítő támogatás elfogadását, amit  szigorú határbiztonsági intézkedésekhez, például a menedékkérők azonnali átvilágításához és az illegálisan beutazók gyorsabb kiutasításához kötnek.

A Fehér Ház által először októberben kért kiegészítő támogatás teljes összege nagyjából 106 milliárd dollárt tesz ki.

Az amerikai szenátus a jövő héten szavaz az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott katonai támogatásról. A demokraták által 51:49 arányban ellenőrzött szenátusban elért megállapodást a republikánusok által 221:213 arányban ellenőrzött képviselőháznak is jóvá kell hagynia, mielőtt az törvényerőre emelkedne.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én (Fotó: MTI/EPA/Abaca Press/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.