Alapjogokért Központ: Időszerűtlen Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdése

„Normál esetben” sem lenne alkalmas Ukrajna a tagjelöltségre.

Forrás: MTI2023. 12. 15. 6:35
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ütközik a magyar állásponttal, hogy csütörtökön 26 uniós tagállam vezetője úgy döntött, az EU megkezdi Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat, mivel ez időszerűtlen − jelentette ki az Alapjogokért Központ elemzője az M1 aktuális csatornán. Lajkó Fanni úgy fogalmazott: 

a magyar álláspont szerint a csatlakozási tárgyalásának megkezdése Ukrajnával „időszerűtlen és abszolút értelmetlen”.

Orbán Viktor miniszterelnök éppen emiatt nem vett részt a szavazáson − tette hozzá.

Az elemző véleménye szerint azt látni, hogy − Ukrajna tagjelölti státusának megadásához hasonlóan − ez a mostani döntés is minden bizonnyal egy politikai alku részeként született, amelynek részleteiről egyelőre nem tudni. Azt mondta: mindez nem változtat a tényeken, hiszen Ukrajna továbbra sem teljesíti azokat a feltételeket, amelyeket az Európai Bizottság az országnak már kijelölt, és emiatt a csatlakozási tárgyalásokat sem lenne szabad vele megkezdeni.

„Normál esetben” sem lenne Ukrajna alkalmas arra, hogy tagjelölt ország legyen, most pedig, a háború idején végképp nincs így − hangsúlyozta az elemző.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.