Vétó az extra ukrán pénz ellen – Orbán Viktor értékelte az uniós csúcs éjszakai fejleményeit

A miniszterelnök vétókról számolt be, ezekre Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is reagált.

2023. 12. 15. 6:13
ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor az uniós csúcs hajnalba nyúló ülését értékelte a közösségi médiában.

Az éjszakai műszak összefoglalója: vétó az Ukrajnának szánt plusz pénz ellen, vétó a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatára. Jövőre visszatérünk a kérdésre az Európai Tanácsban, megfelelő előkészítés után

– tette közzé a miniszterelnök az X felületén.

A magyar kormányfő vétójára Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is reagált kilépő nyilatkozatában. Egy újságíró arról kérdezte, hogy hogyan tervez felülkerekedni Orbán vétóján.

Úgy érzem, hogy ezen a találkozón hatalmas lépést tettünk a helyes irányba, és ismét mindenkit megleptünk, mert képesek voltunk – rekordidő alatt – erőteljes döntést hozni a bővítésről, különösen Ukrajnában

– felelt az elnök. Majd hozzátette, hogy az Ukrajna támogatásáról szóló tárgyalási csomag kérdésében is nagy lépés, hogy 26 tagállam hozzájárulását meg tudták szerezni. Az elnök azonban nem beszélt arról a régóta tárgyalt témáról, hogy sok tagállam elbújik a magyar vétók mögé, annak előnyeit kiélvezve.

Egy arra irányuló kérdésre, hogy erősebb lenne-e az EU 26 tagállammal – Magyarország nélkül – elmondta, hogy szerinte erősebbek 27-en és az ilyen tárgyalások mindig komplexek.

„Van még időnk, Ukrajnának van még pénze a következő hetekre” – értékelt Mark Rutte holland kormányfő is.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. december 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.