Romániában újabb takarékossági rendeletet hozott a kormány

A szakszervezetek tiltakoznak az intézkedések ellen.

Forrás: MTI2023. 12. 15. 14:57
Bukarest, 2023. május 6. Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia "kiárusítása", idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában újabb takarékossági intézkedéseket tartalmazó rendeletet fogadott el csütörtökön a kormány, 

az érintett közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek azonban tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba.

A jogszabály korábban közzétett tervezete értelmében a közalkalmazottak január 1-jétől ötszázalékos béremelést kapnak, de 2024-ben nem részesülhetnek prémiumban, a túlórákat − a fegyveres testületek kivételével − nem fizetik, hanem szabadnapokkal kompenzálják, és a bérpótlékokat befagyasztják a 2023 decemberi szinten. A rendelet meghosszabbítja a korábban bevezetett létszámstopot és drasztikusan csökkenti a legnépszerűbb környezetvédelmi programok támogatását: felére csökkenti a környezetszennyező gépkocsipark megújítását célzó „roncsautóprogramban”, valamint a napelemprogramban nyújtott támogatások összegét.

A rendelet szerint 2024. január 1-jétől 13,8 százalékkal − a 2022-es év átlagos inflációjával − emelik a nyugdíjakat. A pedagógusoknak 2024-re húszszázalékos béremelést irányzott elő a tervezet, amiből 13 százalékot január 1-jétől, további hét százalékot június 1-jétől kapnak meg, ezeket a rendelkezéseket azonban a kormányülés előtt kivették a csütörtökön elfogadott rendelet szövegéből, azzal az ígérettel, hogy egy külön jogszabályt fogadnak el róluk.

Az éjszakába nyúló kormányülés után kiadott közlemény szerint a kabinet elfogadta a sürgősségi rendeletet, a kormány sajtóirodája nem jelezte, hogy történtek-e további módosítások a közzétett tervezeten.

Az egészségügyi és rendvédelmi alkalmazottak, valamint más ágazatok szakszervezetei elégedetlenek az inflációs veszteséget sem fedező ötszázalékos béremeléssel, és egyéb költségvetési megszorításokkal és sztrájkkal fenyegetnek. A Sanitas egyészségügyi szakszervezet kudarcnak minősítette a kormányfővel folytatott bértárgyalásokat, és bejelentette, hogy hétfőtől megkezdi az aláírásgyűjtést az országos munkakonfliktus meghirdetése érdekében. A rendőrök és börtönőrök érdekképviselete azt közölte, hogy a tiltakozásképpen karácsonykor és szilveszterkor őrizetlenül hagyják a rabokat, a statisztikusok szakszervezete pedig bejelentette, hogy a statisztikai hivatal területi kirendeltségein a dolgozók felváltva fognak félórás munkabeszüntetésekkel tiltakozni a béremelési ígéretek teljesítésének örökös elhalasztása ellen.

A költségvetési kiadások csökkentését célzó sürgősségi rendelettel a jövő évi állami büdzsé elfogadását készítette elő a román kormány. A költségvetés tervezetét ugyancsak csütörtöki ülésén véglegesítette a bukaresti kormány.

A kabinet októberben már életbe léptetett egy deficitcsökkentő csomagot, amely elsősorban adóügyi intézkedésekkel −  a nagyvállalatokra és a bankokra kivetett különadókkal, a kisvállalkozók adóterheinek növelésével, ágazati adókedvezmények szűkítésével − próbálta megfékezni a költségvetési hiányt. Később egy másik rendelettel a közpénzekből működő intézmények szokásos év végi költekezését próbálta megakadályozni.

Románia 2023-ban − a költségvetési törvénybe foglalt célkitűzés szerint − 4,4 százalékra akarta csökkenteni a GDP-arányos költségvetési hiányt a tavalyi 5,68 százalékról. 

A pénzügyminisztérium által szerdán közzétett adatok szerint azonban − az ősszel bevezetett megszorító intézkedések ellenére is − a hiány várhatóan megközelíti a GDP hat százalékát.

Borítókép: Ilusztráció (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.