Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Túlterheltek a szerbiai migránsközpontok + videó

Magyar Nemzet
2023.12.06. 07:46 2023.12.06. 08:06
Túlterheltek a szerbiai migránsközpontok + videó

A legutóbbi, horgosi véres migránsleszámolás óta több ezer illegális bevándorlót kutattak fel és helyeztek át Zombor, Szabadka, Nagykikinda és a bolgár határ melletti Pirot környékéről a szerb rendőrök.

A balkáni országban azóta több mint negyven büntetőeljárás indult az államhatár illegális átlépése és embercsempészet, valamint 29 fegyverrel kapcsolatos vétség miatt. Beszámolók szerint Szerbia-szerte több mint 6600 migránst helyeztek el befogadóközpontokban, a rendőrség pedig fokozta jelenlétét a bolgár határnál is. A migránsok 95 százaléka ugyanis onnan és Észak-Macedóniából érkezik.

A rendőrségi akciók következtében az illegális bevándorlók főleg befogadóközpontokban vannak jelenleg Szerbiában, de ezen központok nagy része túlterhelt. Erről beszélt a szerb közmédia műsorában a menedékkérőket segítő központ igazgatója.

Rados Gyurovics szerint Bulgária és Észak-Macedónia irányából továbbra is érkeznek illegális bevándorlók Szerbiába, a globális migrációt, amely a Balkánon és Szerbián halad át, nem sikerült megállítani – jegyezte meg Gyurovics. 

Hatezer férőhely a kapacitásunk, de máris sokkal többen vannak a táborokban. Ezzel szemben Bulgária irányából, illetve Észak-Macedóniából nem csökken a nyomás. Becsléseink szerint naponta legalább 50 ember érkezik Bulgária felől, s hasonló a helyzet Észak-Macedóniánál is, talán még egy kicsit több is érkezik onnan

 – jegyezte meg Gyurovics.

A szakember hozzátette: a magyar határ menti térségben jelenleg nincs migráns, sem olyan bűncselekmények, amelyek a közelmúltig történtek. Mindez pedig a korábban példa nélküli rendőrségi fellépésnek tudható be – tette hozzá. 

A Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke is megerősítette, hogy eltűntek a migránsok az észak-vajdasági településekről. Pásztor Bálint a párt oldalán közzétett videójában megjegyezte: a szerb állam fellépésének köszönhetően eltűntek az utcáról a migránsok.

Bekövetkezett az, amit a Vajdasági Magyar Szövetség 7-8 éven át követelt

– mondta a VMSZ megbízott elnöke.

Szerbia más részein viszont ott vannak a bevándorlók, akik az Európai Unió területére akarnak jutni, ők most Horvátországon át haladnának Nyugat-Európába.

A  menedékkérőket segítő központ igazgatója Brüsszel felelősségéről is beszélt a műsorban. Emlékeztetett ugyanis arra az abszurd helyzetre, hogy Szerbiába dél felől az EU-tag Bulgáriából érkeznek a migránsok, s aztán ezek az emberek ugyanúgy az Európai Unióba szeretnének ismét eljutni. Rados Gyurovics aláhúzta, a problémát uniós szinten kellene megoldani.

Borítókép: A szerb belügyminisztérium által közreadott felvételen szerb rendőrök migránsokat vesznek őrizetbe a magyar határnál lévő Horgosnál 2023. október 29-én (Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.