A rendőrség tiltakozási káoszra figyelmeztet Bécsben

Már a tavalyi év is őrület volt: tízezer tüntetés, köztük számos szélsőséges klímavédők által szervezett útlezárás és gyűlöletkeltő Izrael-ellenes demonstráció bénította meg újra és újra Bécset. Idén még rosszabb lesz: a rendőrség a tüntetések számának megduplázódására számít – részben a választási év miatt.

2024. 01. 16. 12:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bécsi rendőrségnek tavaly nagyon sok dolga volt: 10-11 ezer tüntetéssel kellett megbirkózniuk, amelyek közül nem mindegyik volt békés esemény, írta az Exxpress osztrák hírportál.

Gerhard Pürstl rendőrfőnök különösen nagy kihívásnak nevezte az Utolsó generáció matricablokádjait és az Izrael elleni palesztinbarát demonstrációkat. De a helyzet még rosszabb lesz: a rendőrség 2024-ben húszezer tüntetésre számít.

2023. októberben bár nem engedélyezték az osztrák hatóságok a Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést, ennek ellenére több százan gyülekeztek a Stephansplatzon.

Tüntetők a bécsi palesztinpárti szimpátiatüntetésen (Fotó: MTI)

Heves tüntetések zajlottak Bécsben az európai gázkonferencia ellen. A fosszilis tüzelés ellen tiltakozók többször igyekeztek megbénítani az osztrák fővárost a háromnapos rendezvény alatt.

Lapunk számolt be arról, hogy a WHO, azaz az ENSZ Egészségügyi Világszervezete ellen tavaly október elsején mintegy 10-20 ezer ember demonstrált.

Magyarok a bécsi WHO elleni tüntetésen (Forrás: YouTube/Médiavadász)
Magyarok a bécsi WHO elleni tüntetésen (Forrás: YouTube/Médiavadász)

De emlékezetes, hogy az utóbbi évek szilveszterei sem teltek el nyugalomban az osztrák fővárosban.

Tavaly 160 alkalommal vetették be a rendőrséget a klímaanarchisták által szervezett útlezárások kapcsán. Az akciók eddig mintegy 1,6 millió euróba kerültek. A bécsi klímaakciókkal kapcsolatban eddig 630 letartóztatásra és mintegy 1400 feljelentésre került sor. 

 

Az antiszemitizmusnak nincs helye

Teljesen egyértelmű volt, hogy a palesztinbarát tüntetések során, például a Stephansplatzon, „a gyűlöletet is szították, és ennek során az antiszemita kijelentések is megszaporodtak” – mondta Pürstl.

Egy dolog nagyon világos, és ezt minden bécsi rendőr tudja: az antiszemitizmusnak nincs helye. Ez olyasmi, ahol következetesen közbelépünk, és a legkisebb gyanút is jelentjük. Ezen az úton biztosan tovább fogunk haladni

– hangsúlyozta a tartományi rendőrfőnök. A választási év során számos tüntetés várható, tette hozzá.

Borítókép: Emberek transzparensekkel és palesztin zászlókkal a kezükben tüntetnek a palesztinok támogatására és tűzszünetet követelnek az Emberi jogok terén Bécsben, Ausztriában 2024. január 13-án (Fotó: AFP/Anadolu/Askin Kiyagan) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.