A török elnök jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását

Ezzel hivatalosan is lezárult a svéd NATO-tagság törökországi jóváhagyásának folyamata.

2024. 01. 25. 20:31
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2024. január 7. Recep Tayyip Erdogan török elnök a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlõdés Pártjának (AKP) a március 31-i török önkormányzati választásokról tartott isztambuli gyûlésén beszél 2024. január 7-én. Erdogan itt bejelentette, hogy az AKP Murat Kurum volt környezetvédelmi és városfejlesztési minisztert jelöli az isztambuli polgármesteri tisztségre. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalosan is jóváhagyta, hogy Törökország ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását. A török parlament által jóváhagyott jegyzőkönyv ratifikálását jóváhagyó rendelet a kormány hivatalos közlönyében, a Resmi Gazete című lapban jelent meg. Ezzel hivatalosan is lezárult a svéd NATO-tagság törökországi jóváhagyásának folyamata.

Az államfő azt követően írta alá a ratifikációs okmányt, hogy a török parlament keddi plenáris ülésén jelentős többséggel megszavazta a vonatkozó előterjesztést. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtök este az X közösségi oldalon üdvözölte a fejleményeket. Mint fogalmazott, Svédország ezzel kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett a NATO-tagság útján.

A török elnök pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) közölte, hogy az ankarai jóváhagyásban kulcsszerepet játszott Stockholm határozottabb fellépése a Svédország területén élő kurd szélsőségesek ellen. Erdogan korábban a ratifikációt kapcsolatba hozta amerikai harci repülőgépek beszerzése iránti török igényekkel. Az észak-atlanti szövetség alapokmánya szerint minden tagországnak hozzá kell járulnia bármely új tagország felvételéhez.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.