Hamar megváltozott a svéd kormányfő véleménye

A svéd sajtó kiemelten foglalkozik azzal, hogy a török parlament elfogadta Svédország NATO-csatlakozását. A címlapokon szerepel az is, hogy Ulf Kristersson mikor és hol találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

2024. 01. 25. 18:42
BELGIUM-EU-POLITICS-DIPLOMACY-SUMMIT Fotó: JOHN THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan változott a svéd álláspont: kedden még úgy reagált a svéd külügyminiszter Orbán Viktor meghívására, hogy nincs miről tárgyalni a magyar kormánnyal, két nappal később a miniszterelnök mégis elfogadta a meghívást. Ulf Kristersson levelet küldött a magyar kormányfőnek, amelyben jelezte, elfogadja az invitációt.

A svéd kormányfő azt írta, egyetért Orbánnal abban, hogy előnyös lenne az intenzívebb párbeszéd a két fél között, majd három témát sorolt fel, amelyekről érdemes lenne tárgyalni: a Gripen vadászgépek szerződéseinek megújítása, a közelgő magyar uniós elnökség és természetesen a NATO-szövetség kérdése.

A miniszterelnököt a levél publikálását követően megkérdezte a svéd köztévé riportere a meghívással kapcsolatos véleményéről, amire azt válaszolta Kristersson, hogy pozitív jelnek tekinti. Hozzátette, pontos dátum még nincs a budapesti látogatásra, de már a következő héten találkozni fognak Brüsszelben a miniszterelnöki tanácson.

Ez pozitív fordulat a svéd hozzáállásban – az elmúlt napokban, és gyakorlatilag a húsz hónapja tartó NATO-tagfelvételi folyamatban végig tanúsított hűvös, barátságtalan, helyenként arrogáns kommunikációhoz képest.

Az elmúlt két napban nem csak a külügyminiszter, de a svéd parlamenti pártok képviselői, valamint a sajtóban megszólaló szakértők is azt hangoztatták, nincs miről tárgyalni Magyarországgal, és nagyon úgy tűnt, a korábbról ismert gőggel kezelik az ügyet. Arról is írtak, hogy Budapest diplomáciai sikere lenne, ha Kristersson elfogadná Orbán meghívását, és jelentős politikai tényező képében tüntetné fel Budapestet mind a NATO-ban, mind az EU-ban, utalva arra, hogy Kristerssonnak nem állhat érdekében az, hogy elutazzon Budapestre – úgy tűnik, a kormányfő erről mást gondol.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (Fotó: John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.