Itt a svéd miniszterelnök válasza Orbán Viktornak

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök felajánlotta magyar kollégájának, Orbán Viktornak, hogy találkozzanak jövő héten Brüsszelben.

Forrás: Index2024. 01. 25. 13:05
null
Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson holds a news conference toghether with the Prime Minister of Finland and the President of the European Commission (both not in picture) at the Swedish government headquarters Rosenbad, in Stockholm, Sweden, on January 19, 2024. (Photo by Henrik Montgomery/TT / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT Fotó: Henrik Montgomery/TT /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a svéd miniszterelnök magyarországi látogatása időpontjának és tartalmának egyeztetése – írta meg az Index kormányzati forrásokra hivatkozva. Havasi Bertalan a portál érdeklődésére válaszolva úgy válaszolt: megkapták a svéd miniszterelnök pozitív válaszát. Minden megy a maga útján – tette hozzá.

Mint arról korábban írtunk, Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével 

– mondta a minap Havasi Bertalan.

A stockholmi kormány csütörtökön azt jelentette be, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök felajánlotta magyar kollégájának, Orbán Viktornak, hogy találkozzanak jövő héten Brüsszelben a svéd NATO-csatlakozás és más kétoldalú kérdések ügyében, és elfogadná a magyar kormányfő meghívását egy „mindkét fél számára alkalmas időpontban”.

Egyetértek önnel abban, hogy hasznos volna intenzívebb párbeszédet kialakítani a két ország között 

– írta Kristersson a magyar miniszterelnöknek.

Az MTI emlékeztet, Svédország azután kérte felvételét a NATO-ba, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, de a felvételt Törökország és Magyarország eddig nem hagyta jóvá. A török parlament kedden megszavazta Svédország felvételét, de ezt még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia, hogy teljes legyen a török jóváhagyás. A magyar parlament még nem szavazott a kérdésről.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával. A miniszterelnök erről a közösségi oldalán számolt be.

Orbán bejegyzésében úgy fogalmazott:

Megerősítettem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Hangsúlyoztam azt is, hogy továbbra is szorgalmazni fogjuk, hogy a magyar Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását, és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt.

Borítókép: Ulf Kristersson (Fotó: Henrik Montgomery/TT/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.