Adófizetői pénzen bulizik a svéd miniszterelnök a válság közepette

Nem egy, hanem két születésnapi bulit is tart a svéd miniszterelnök januárban, de egy hosszú dél-amerikai nyaralásra is időt tudott szakítani. Az elsőt a legnagyobb titoktartás mellett a miniszterelnöki rezidencián tartották szombaton, amelyre 60-70 vendég érkezett, a másodikat szerdán, amelyre 365 embernek küldtek meghívót. Hogy a 60. életévét betöltő miniszterelnök köszöntése mennyibe kerül, nem árulta el hivatala, annyit viszont megerősítettek, hogy a kormányfői költségvetésből fizetik a több száz vendég költségét.

2024. 01. 24. 18:28
null
Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson holds a news conference toghether with the Prime Minister of Finland and the President of the European Commission (both not in picture) at the Swedish government headquarters Rosenbad, in Stockholm, Sweden, on January 19, 2024. (Photo by Henrik Montgomery/TT / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT Fotó: Henrik Montgomery/TT /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év legtitkosabb bulijának nevezte az Aftonbladet napilap a miniszterelnök szombati születésnapi összejövetelét, amelyet a miniszterelnöki rezidencián tartottak, a Sagerska Husetban. A média részéről egyedül ez, az egyébként erősen baloldali bulvárlap szerzett tudomást az eseményről, amelyre számos politikus és ismert ember is érkezett.

A vendégek között volt egy korábbi miniszterelnök, Carl Bildt is, aki a bejárat előtt lévő riporternek azt mondta, nem születésnapi buliba érkezett, hanem egy fogadásra, de volt olyan vendég, aki azt is elárulta, milyen születésnapi ajándékot hozott.

A „szűk körű” ünneplésnél nagyságrendekkel nagyobbra került sor szerda este, a rezidenciától pár lépésre fekvő miniszterelnökségen, a Rosenbadban, amelyre számos ismert ember, politikusok, nagykövetek, egyházi személyek, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői kaptak meghívást. A fényűző születésnapi rendezvény tényleges költségéről nem adott tájékoztatást a miniszterelnöki hivatal, de azt megerősítették, hogy „a miniszterelnöki szerepkör keretein belül zajlik”, 

azaz hivatalos esemény és így a költségeket a miniszterelnökség állja.

Kristersson egyébként december 29-én ünnepelte 60. születésnapját. Akkor azért nem lehetett megtartani a bulit, mert nem tartózkodott Svédországban, ugyanis tíznapos dél-amerikai utazással ünnepelt családjával. A kormányfő korábban maga mondta, hogy legfeljebb hét napig lehet távol a kormányfő fizikailag Stockholmtól, ennek ellenére két hétre utazott Uruguayba és Argentínába.

A családom nagyon szeret utazni, és hosszú évek óta beszélünk Dél-Amerikáról, mivel egyikünk sem járt ott. Ez egy álom volt, amelyről az üzlethez értő feleségem úgy döntött, hogy valóra válik. Szóval ez egy közös születésnapi ajándék

 – mondta Ulf Kristersson az Aftonbladetnek. A miniszterelnök felesége egyébként a nyíltan szélsőbaloldi eszméket hirdető evangélikus Svéd Egyház (Svenska Kyrka) lelkésze egy éve, aki azt megelőzően üzletember volt.

A kormányfőt 16 hónapos hivatali ideje alatt többször érte kritika, mind a sajtó, mind belső politikai körökből, amiért gyakran van távol hivatalától. Szeptemberben például zavartalanul lovaskocsikázott egy ismert svéd zenész, E-Type esküvőjén, amikor a bűnbandáknak köszönhetően minden korábbinál brutálisabb erőszakullám söpört végig az országon, elsősorban Stockholmban.

De nem csak a fékevesztett erőszakos bűnözés sújtja az országot, hanem a gazdasági válság is. Tavaly a harmadik negyedévben az EU 27 gazdaságából a 25. volt Svédország GDP-növekedés szempontjából – éves szinten -1,4 százalékos zsugorodással.

Az 1990-es évek krízis időszaka óta nem volt olyan rossz állapotban a gazdaság, mint most. A tavalyi év harmadik negyedévétől hivatalosan is recesszióban van az ország és a 2024-es kilátások sem mondhatóak fényesnek, többek között a munkanélküliségi ráta tovább emelkedik, előrejelzések szerint 8,7 százalékra, és hetven százalékkal kevesebb ingatlanberuházás valósul meg, mint három évvel korábban. A több mint másfél éve folyamatosan eső fogyasztás is csak lassan kezd el valamelyes emelkedni ebben az évben, amely továbbra is nyomás alatt fogja tartani a GDP-növekedést. Az adófizetők is pesszimistán tekintenek az idei évre, egy januári felmérés szerint csak a válaszadók ötöde gondolja úgy, hogy jobb lesz a 2024-es év, mint az előző. Ugyanakkor még a gazdaságnál is pesszimistábban látják a svédek a társadalmi integráció kérdését és a bandabűnözés helyzetét.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (Fotó: Henrik Montgomery/TT /AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.