Állítsák meg Tuskot!

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a lengyelországi helyzetben látható kettős mércére hívja fel a figyelmet.

2024. 01. 12. 10:38
Lengyelország tüntetés Varsó
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogállamiságot lábbal tipró Tusk-kormány intézkedéseire hívja fel a figyelmet a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az Európai Bizottsághoz intézett kérdésében.

Mindannyian könnyen elképzelhetjük, mi lenne akkor, milyen lépéseket kezdeményezett volna azonnal Jourová biztos, ha mindez Budapesten történt volna, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt

– írják a levelükről kiadott közleményben.

A jogállamiság megsértése az új lengyel kormány által és az Európai Bizottság hallgatása című levélben – amellett, hogy felhívják a figyelmet a médiában tett tisztogatásokra – két kérdést intéztek a bizottsághoz:

  • Úgy gondolják-e, hogy a közmédia tagállami jogszabályok megkerülésével történő, erőszakos átvétele összeegyeztethető a jogállamiság elvével, és tiszteletben tartja a médiaszabadság és médiapluralizmus elvét?
  • Hogyan fogják biztosítani, hogy a jogállamiság tiszteletben tartását azonos mércével mérjék minden tagállam esetében, függetlenül azok kormányaitól és azok politikai álláspontjától?

Az EP elnökének formai jóváhagyását követően az Európai Bizottságnak 3-6 hét áll rendelkezésére, hogy megválaszolja a képviselői kérdést.

 

Borítókép: A lengyel ellenzék varsói óriási tüntetése (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.