„Győznünk kell, meg kell védenünk Lengyelországot!” + videó és képgaléria

A Tusk-kormányzat minden törekvése ellenére óriási tömeg gyűlt össze csütörtök délután Varsó belvárosában, hogy tiltakozzon a Tusk-kormány jogállamiságot lábbal tipró intézkedései ellen. A Szabad Lengyelek Menetének résztvevőihez többek között Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke is szólt.

Forrás: wPolityce2024. 01. 12. 8:07
Lengyelország tüntetés Varsó
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi médiában közzétett videók szerint komoly rendőri erőket vont össze a Szabad Lengyelek Menete, a két bebörtönzött képviselő, Mariusz Kaminski és Maciej Wasik kiszabadításáért meghirdetett tüntetés helyszínén Donald Tusk lengyel miniszterelnök kormányzata. A demonstrációra a hideg idő ellenére legalább kétszázezren érkeztek a parlament (szejm) épülete elé.

 

 

Délután négykor, a tüntetés kezdetén elsőként Przemysław Czarnek képviselő, volt oktatási miniszter szólt az egybegyűltekhez. Czarnek szerint Szymon Holownia házelnök fél a néptől, mégpedig azért, mert nem ismeri és nem tiszteli a lengyel alkotmányt, amely szerint a nép gyakorolja a legfőbb hatalmat.

Ezután Zbigniew Bogucki képviselő állt a színpadra, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Tuskék az alkotmányossággal kampányoltak, de most éppen azt szegik meg. 

Bogucki a kommunistákhoz hasonlította az egy hónapja megalakult liberális kormány tetteit.

Boguckitól Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke vette át a szót. A pártelnök szerint a Tusk-kormány tönkreteszi a szabad médiát, lábbal tiporja a törvényeket. Vissza akarnak térni az előző kormányzásuk alatti állapothoz, de egy nagyobb terv részeként a lengyel energiafüggetlenség és végső soron a szuverenitás megszüntetését célozták meg – világított rá Kaczynski, akit a wPolityce lengyel hírportál idézett.

Nagy válságba fogják vezetni az egész EU-t, egész Európát. Mi itt Lengyelországot védjük, mert ez a kötelességünk. De megvédjük Európa népeit is ettől az ideológiai szerencsétlenségtől és attól, hogy a német imperializmus visszatérjen

− mutatott rá a PiS elnöke.

Győznünk kell, meg kell védenünk Lengyelországot!

− szólította fel a lengyeleket Kaczynski.

A két politikus felesége, Roma Wasik és Barbara Kaminska megköszönte az emberek támogatását. Roma Wasik hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni a két bebörtönzött politikusról, míg Barbara Kaminska arról beszélt, hogy szándékosan választották külön őket.

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök is szólt a tüntetőkhöz.

Annak ellenére, hogy útközben megállították a buszokat, annak ellenére, hogy meghamisították az emberekhez eljutó nyilvános információkat, több százezren vagyunk itt

− mutatott rá.

A liberálisokra szavazóktól azt kérdezte: vajon tényleg olyan kormányt akartak, amely médiamonopóliumot akar létrehozni, és az utolsó helyre teszi az ország biztonságát? A volt miniszterelnök szerint a Tusk-kormány egy hónap alatt sötétséget csinált, amiben a híres szlogen szerint meghal a demokrácia.

Nem hagyjuk annyiban, amit ez a hatalom tett. Mindenért felelősségre fogjuk vonni őket, ezt ne feledjék

− ígérte Morawiecki.


 

Andrzej Duda lengyel elnök a csütörtöki nap folyamán fogadta Roma Wasikot és Barbara Kaminskát, és biztosította őket, hogy továbbra is meg van győződve férjeik becsületességéről, és újabb kegyelmi eljárást indít – számol be róla a wPolityce.

 

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski beszédet mond a Szabad Lengyelek Menetén (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.