Elképesztő, ami Varsóban történik, százezrek tüntetnek Donald Tusk ellen + videó, képgaléria

„Mondják el az igazságot arról, ami Lengyelországban történik!”

2024. 01. 11. 20:18
Lengyelország tüntetés Varsó
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hideg idő ellenére legkevesebb kétszázezren gyűltek össze Lengyelországban a varsói parlament (szejm) előtt, hogy tiltakozzanak Donald Tusk tisztogatásai ellen. Az emberek rendkívül feszült állapotban vannak, és hangosan skandálnak különféle szlogeneket. A megmozdulás azóta már nevet is kapott: a szabad lengyelek tüntetéseként emlegetik. A demonstrálók kifogásolják a köztévé és a közrádió jogellenes megszállását. A tömeg az igazságtalanul bebörtönzött politikai foglyok, Mariusz Kaminski volt belügyminiszter és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes felszabadítását követeli. „Megvédjük Lengyelországot!” – hallatszik. A Magyar Nemzetnek a tüntetés résztvevői közül többen is nyilatkoztak.

Azért vagyunk itt, hogy Tusk és Holownia [a szejm elnöke] ellen tiltakozzunk, és követeljük Kaminski és Wasik kiszabadítását. Nem szeretném megadni a teljes nevemet, mert tartok a titkosszolgálat bosszújától

– mondta Lucyna, egy varsói ápolónő.

Egy hölgy pedig azt kérte a magyar sajtótól, hogy mondja el az igazságot arról, ami Lengyelországban történik. – Ne feledkezzetek meg rólunk, védjetek meg minket az unióban! – fogalmazott lapunknak. – Amit Donald Tusk művel, az az alkotmány és a médiatörvény megsértése, nem lett volna szabad így végrehajtani. Ami történt, fenyegetés a lengyel társadalomra nézve. A két politikus bebörtönzése pedig botrány, nem lett volna szabad ilyet tenni. A két képviselő kellemetlen volt Tusknak, és ezért távolította el őket az útból  – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tomasz Palkowski, egy 51 éves angoltanár. 

– Ez egy lehetetlen helyzet, úgy gondolom, ez egy diktatúra kezdete. Betörtek az elnöki palotába, amikor a köztársasági elnök a belarusz elnökaspiránssal, Cihanovszkajával találkozott. Betörtek a köztársasági elnök irodájába. Tusk abszolút nem figyel oda sem az alkotmányra, sem a jogszabályokra

– mondta el lapuknak Wojciech Legutko.

A téren lengyel zászlók lengedeznek, sőt néhány amerikai zászlót is felfedezni a lobogók közt. A megmozdulást az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szervezte, melynek több politikusa is felszólalt. Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke azt üzente a tömegnek: 

Soha nem fognak legyőzni minket!

Hozzátette: „az a szándéka Tusk csapatának, hogy ne a lengyel, hanem a német államiságot emeljék fel. Mi megvédjük az európai nemzeteket a német imperalizmus újrahódításától”. „Lengyelország szabadsága a tét” – szögezte le.

Beszédében a következőket hangoztatta: Győzni fogunk!; Alkotmány!; Gyalázat! Pokolba a kommunizmussal!; Szabad Lengyelországot!; Üdvözöljük a hősöket!

„Fel kell őket szabadítani, eljön még az az idő amikor folytathatják a harcot korrupció ellen!” – zárta szavait Kaczynski. A felszólalók között volt Przemyslaw Czarnek, a korábbi oktatási miniszter és Jan Majchrowski is. Utóbbi híres jobboldali közszereplő és jogász, valamint 2018 óta a legfelsőbb bíróság tagja. Miközben a lengyel sajtó címlapjait ellepik az arról szóló hírek, hogy Andrzej Duda lengyel elnök újra elindítja a kegyelmi eljárást a két politikus kiszabadítása érdekében, a tömeg tovább éljenzik és Donald Tuskot szidja.

Borítókép: Tüntetők a varsói szejm épülete előtt 2024. január 11-én (Fotó: Ladóczki Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.