Annalena Baerbock gépével megint történt valami

Nincs szerencséje a német külügyminiszternek, ha repülős külföldi utakról van szó: az Annalena Baerbockot szállító repülőgépnek tavaly kétszer is kényszerleszállást kellett végrehajtania 24 órán belül, ezúttal pedig a szaúd-arábiai Dzsiddában rekedt a tárcavezető. A német delegáció Dzsibutiba tartott.

2024. 01. 24. 21:45
BAERBOCK, Annalena
Ala Mazraa, 2024. január 8. Annalena Baerbock német külügyminiszter (k) Ala Mazraa palesztin faluban, a ciszjordániai Rámalláh közelében 2024. január 8-án. Baerbock közölte, hogy Németország kész engedélyezni az Eurofighter típusú vadászbombázó repülõgépek eladását Szaúd-Arábiának, kiemelve Rijád konstruktív szerepét a közel-keleti biztonsági válságban a palesztin Hamász szélsõséges szervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta. Jelenleg egy német korlátozás akadályozza a 2018-ban kötött megállapodás teljesítését. MTI/EPA/Alaa Badarneh Fotó: Alaa Badarneh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tervek szerint szerda délután már Dzsibutiban kellett volna lennie Annalena Baerbock német külügyminiszternek, hogy hivatali kollégájával, Mahamud Ali Juszuffal találkozzon, akivel többek között a szudáni helyzetet vitatta volna meg. A Bild német bulvárlap azonban arról adott hírt, hogy a tárcavezető nem érte el az Ádeni-öböl partján fekvő országot, ugyanis a gép nem kapott időben átrepülési engedélyt a szomszédos Eritreától.

A német delegációt szállító Airbus A321 típusú repülőgép először negyed 3-kor landolt a szaúd-arábiai Dzsiddában, majd tankolást követően felszállt, útban Dzsibutiba.

Az első megállót követően már olyan kérdések merültek fel, hogy belefér-e a legénység szolgálati idejébe, hogy a kelet-afrikai országba utazzanak, ám végül mégis felszálltak, majd a Vörös-tenger fölött mintegy egy órát körözött a gép. A pilóták arra vártak, hogy Eritrea megadja az átrepülési engedélyt, azonban nem jeleztek időben vissza, így a Baerbockot szállító gép visszarepült Dzsiddába, ahol az éjszakát tölti a német delegáció. Német lapértesülések szerint Eritreában nagy, a külügyminisztériumot is érintő áramkimaradás volt, ezért nem tudták időben kiadni az engedélyt.

Az afrikai országot viszont megkerülni sem tudták volna, ugyanis a jemeni húszik támadásai miatt nem biztonságos a Vörös-tengeren keresztül megkerülni Eritreát.

Mindemellett a Bild még arról is írt, hogy a német delegáció egy Airbus A319 típusú géppel repült volna Afrikába, azonban gondok akadtak a hajtóművel. Baerbock ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, másnap újra megpróbáljanak eljutni Dzsibutiba.

A német külügyminiszter egyébként nem először került hasonló helyzetbe. Tavaly augusztusban Ausztráliába, Új-Zélandra és Fidzsire látogatott volna, ám az őt szállító kormánygépnek 24 órán belül kétszer is kényszerleszállást kellett végrehajtania. Baerbock és csapata így csupán az Egyesült Emírségek fővárosáig, Abu-Dzabiig jutott. 2023 májusában pedig Katarban ragadt, amikor a gép egyik kereke megsérült.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.