Börtönbüntetéssel sújtja Róma a műkincseket rongáló klímaaktivistákat

Minden eddiginél szigorúbb törvényekkel lép fel az olasz kormány a vandálok ellen.

2024. 01. 19. 14:20
null
Róma, 2022. november 4. Az Utolsó generáció (Last Generation) nevû környezetvédõ csoport három tagja a falhoz ragasztotta kezét, miután borsólevessel öntötték le Vincent van Gogh holland mûvész A Vetõ címû festményét a római Palazzo Bonaparte épületében 2022. november 4-én. Az aktivistacsoport tagjai a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a fosszilis energiahordozók elleni jelszavakat kiabáltak. A római kiállításra kölcsönadott, a hollandiai Kröller-Müller Múzeum tulajdonában lévõ Van Gogh-festményt üveg védte, így nem sérült meg. MTI/EPA-ANSA/ANSA Fotó: ANSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvette a harcot az olasz kormány az évezredes műemlékeket megrongáló ökovandálokkal. Törvény született Olaszországban arról, hogy a műemlékek és a kulturális helyek elcsúfítói mostantól saját zsebükből kénytelenek helyreállítani az okozott károkat. A római képviselőház 138 támogató, 92 ellenző és tíz tartózkodó szavazattal döntött a vandálok és a klímaaktivisták szigorú megbüntetéséről.

A jobbközép kormánypártok által kezdeményezett törvénytervezet szigorúan megbírságolja a közterek, épületek, műalkotások megrongálóit.

A kormány célja, hogy véget vessen a klímaaktivisták pusztító akcióinak, akik az elmúlt években azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a legbecsesebb műkincseket festékkel öntötték le. Mostantól a vandálok térítik majd meg az okozott károkat, a büntetés akár tíz- és hatvanezer euró közötti összeg is lehet. A demonstrációk alkalmával okozott károkat egy–öt év közötti szabadságvesztéssel is büntethetik. Akik múzeumokban, képtárakban rongálnak, azok egy–hat hónap közötti elzárásra is számíthatnak. A szankciók a kulturális minisztérium kasszájába folynak majd be a károk helyreállítására, valamint a műemlékek felújítására.

A törvénytervezetet Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter nyújtotta be, amelyet a tavaly a római parlament szenátusa már elfogadott, a képviselőház jelenlegi döntésével pedig hatályba lépett. A tárcavezető az elmúlt egy évben több olyan intézkedést vezetett be, melyek a több évezredes olasz kulturális örökség megmentését és tovább örökítését segítik. A jelenlegi lepésével a radikális ökovandálokkal számol le.

A jövőben nincs mentség, aki nem tiszteli Olaszország kulturális kincseit, azokat ideológiai vagy politikai játszmákra használja, annak fizetnie kell.

Sangiuliano örömteli állomásnak nevezte a törvény megszületését, mivel a közelmúltban rengeteg támadás érte Olaszország műemlékeit. A tárcavezető azt is hangsúlyozta: aki megrongálja az olasz műkincseket, az a természet ellen vét. A több száz, akár több ezer éves épületek, szobrok a városok szerves részévé váltak, melyeket meg kell őrizni a jövő nemzedékei számára. Tommaso Foti, az Olasz Testvérek alsóházi frakcióvezetője úgy fogalmazott, a kormány nem tűrhette tovább tétlenül a rombolásokat.

Nem klímaaktivisták, hanem klímakretének, akik csak arra képesek, hogy pusztítással hívják fel a figyelmet magukra

– fogalmazott.

A baloldali ellenzéki pártok szerint valóban nem lehet következmények nélkül hagyni a károkozók magatartását, a kormány azonban túl szigorúan bánik a klímaaktivistákkal. Az elmúlt időszakban az Utolsó Nemzedék klímavédelmi csoporthoz tartozó aktivisták országszerte számos köztéri szobrot öntöttek le festékkel, képtárakban világhírű alkotásokat károsítottak meg, fekete szenet öntöttek a Trevi-kútba, neonzöldre festették a velencei lagúna vizét. 

 

Borítókép:Az Utolsó generáció nevű környezetvédő csoport három tagja a falhoz ragasztotta kezét, miután borsólevessel öntötték le Vincent van Gogh holland művész A Vető című festményét a római Palazzo Bonaparte épületében 2022. november 4-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.