Felháborító, amit az Olaszországba érkező migránsok csinálnak

A migránsok a rendőrökre is képesek rátámadni, de videófelvételeik még ennél is súlyosabb dolgokról árulkodnak.

2024. 01. 10. 13:25
null
Bari, 2023. december 30. Az Olasz Vöröskereszt munkatársai és csendõrök nézik, amint illegális bevándorlók hagyják el az Ocean Viking hajót a dél-olaszországi Bariban 2023. december 30-án. A civilhajó összesen 244 migránst vett fedélzetére a líbiai partok közelében. MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano Fotó: Donato Fasano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúfolódnak a fogvatartott kitoloncolásra váró illegális bevándorlók az olasz rendfenntartó erők munkatársaival – írja az Il Giornale napilap. A sajtó nem először közöl híreket a milánói zárt bevándorlóközpontban kialakult kaotikus állapotokról.

A legfrissebb beszámolók szerint a világ szeme láttára gúnyolódnak a rendőrökkel azok a migránsok, akik a milánói fogdában arra várakoznak, hogy visszaszállítsák őket hazájukba. Bár tilos videófelvételeket készíteni a börtönben, mégis rengeteg olyan felvétel kerül fel a világhálóra, amely azt mutatja be, mi történik a falak mögött.

Az egyik bevándorló, akinek 21 ezer követője van, a napokban olyan felvételt osztott meg az egyik csoportban, melyen az látható, hogy olyan jól bánnak velük, hogy még kávét is felszolgálnak nekik.

A videók valójában azt az üzenetet közvetítik, hogy a bevándorlókra nem érvényesek a helyi szabályok, lényegében azt csinálnak, amit akarnak. A szolgálatban lévő rendőrök úgy nyilatkoztak a sajtónak, felháborítónak tartják, hogy az ilyen veszélyes feladatot ellátó személyeket nevetség tárgyává teszik a rabok. Gyakori ugyanis a fogdában a lázadás, az erőszak. Túl sokszor fordul elő, hogy a rendőrök testi épségük kockáztatásával tudják csak ellátni feladataikat.

Az egyre hevesebb felkelések csillapításán dolgozók időnként sérüléseket is elszenvednek az összecsapások során. Bár a kormány szigorításokat vezetett be és felgyorsította a nemzetbiztonságra veszélyes személyek kitoloncolását, az elmúlt évek gyengekezű baloldali kormányzása kaotikus, nehezen kezelhető állapotokat eredményezett – írja az olasz lap. A milánói Gradisca utcai fogdában kialakult helyzet egyre gyakrabban jelenik meg az újságok hasábjain. Gyújtogatások, felkelések, verekedések, lehetetlen elvárások nehezítik meg a rendfenntartó erők mindennapi szolgálatát. 

Pasquale Griesi, az országos rendőrszakszervezet koordinátora felháborodását fejezte ki, amiért a migránsok megszegik a szabályokat és videófelvételeket készítenek a fogdában.

A pozitív az egészben az, hogy a felvételek kitűnően bizonyítják, hogy emberséges elbánásban van részük a zárt táborban tartott személyeknek, és cáfolja azokat a vádakat, miszerint bántalmazások vagy visszaélések áldozatai lennének. Griesi úgy fogalmaz, olyan, mintha mozifilmforgatáson lenne, bárki rögzíthet a telefonjával, amit csak akar, miközben a szabályzat szigorúan tiltja a felvételek készítését, mint ahogy a dohányzást is. Mivel tudják, hogy úgyis el kell hagyniuk az országot, fütyülnek a szabályokra. Mintha a tilalmak a rendőrökre vonatkoznának nem pedig a fogva tartott személyekre. A rendöröket borzasztóan zavarja, hogy a szolgálatvégzés közben rögzített videókat bárki megtekintheti, különösen hogy gúny tárgyává válnak.

Az egyik felvételen úgy állították be őket, mint egy bár felszolgálóit, akik kávét osztanak.

A közelmúltban lágerfelirat jelent meg a milánói tábor falán, azt a benyomást keltve, hogy méltatlan elbánásban van részük az ott elhelyezett személyeknek. A szakszervezeti koordinátor szerint nem is olyan elhibázott a felirat, de leginkább a szolgálatot végzők számára vált pokollá az élet, akiknek nap mint nap olyan rabokkal kell megküzdeniük, akik úgy érzik, bármit megtehetnek, hiszen nincs semmi vesztenivalójuk. Ezek a körülmények komoly pszichés kihívást jelentenek a rendőrök számára, akik sajnos egyáltalán nem kapják meg a teljesítményükhöz méltó elismerést. Ezekben a fogdákban csak olyan illegális bevándorlók tartózkodnak, akik komoly kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra – rablók, szexuális vagy egyéb erőszak elkövetői.

 

A migránsok a rendőrökre is rátámadnak

A táborokban szinte napi rendszerességgel fordulnak elő lázadások, amelyeket gyakran kinti személyek gerjesztenek, akik a fogva tartottak szabadlábra helyezését követelik. A felkelések kezelése gyakran jár sérülésekkel. A legutóbbi esetben a rabok lecsavarták a zuhanyrózsákat, zacskóba tették, hogy ezzel mérjenek csapásokat a rendőrökre. Az erről készített felvétel is a világhálón kering. Egy nyugdíj előtt álló kollégát annyira megsebesítettek, hogy később kórházi kezelésre szorult – számolt be a szakszervezeti vezető.

Pasquale Griesi azt is elmondta, véleményük szerint a kormánynak olyan megállapodásokat kellene kötnie az afrikai országokkal, hogy azonnal eltávolíthassák a veszélyes személyeket, akár a nagykövetségek bevonásával.

Erőteljes és határozott kommunikációra van szükség, jelenleg ugyanis az a benyomás Olaszországról, hogy ott minden megengedett, bárki bármit megtehet. Ez a mentalitás pedig komoly közbiztonsági problémák forrásává vált. Az olaszok és az országban élő külföldiek védelmet és biztonságot várnak a rendfenntartó erőktől, ezt azonban egyre nehezebb garantálni.

A cikk arra is kitér, egyre nyilvánvalóbb, hogy a közbiztonságra veszélyes személyek nem háborúk, hanem a börtönök elől menekülnek, ahová a hazájukban elkövetett bűncselekmények miatt zárnák be őket. Az elemzés szerint az olasz fogdák vérbeli bűnözőkkel vannak tele, olyan személyekkel, akik kockáztatják a nemzet biztonságát. Ennek ellenére baloldali politikusok nem a börtön körülmények javítását szorgalmazzák, hanem bezárását. Ez egy olyan ideológiai hozzáállás, mely minden bizonnyal nem az ország jóllétét és biztonságát szolgálná.

Borítókép: Az Olasz Vöröskereszt munkatársai és csendőrök nézik, amint illegális bevándorlók hagyják el az Ocean Viking hajót a dél-olaszországi Bariban 2023. december 30-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.