Fenntarthatatlan Ursula von der Leyen stílusa egy bizottsági tisztségviselő szerint

Az unió egységét és geopolitika súlyát ígérte növelni, de inkább a megosztottságot növelte uralmának öt éve alatt.

Forrás: Bloomberg2024. 01. 29. 9:13
VON DER LEYEN, Ursula
Berlin, 2023. november 20. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) résztvevõkkel beszélget a G20 és 13 afrikai ország állam- és kormányfõinek részvételével tartott, G20 Compact With Africa elnevezésû befektetési konferencián a berlini kancellária hivatalban 2023. november 20-án. A G20-országcsoport és az afrikai országok közötti partnerségi programot 2017. július elején indították el a G20 hamburgi csúcstalálkozóján az Európával való szorosabb gazdasági együttmûködés létrehozása céljából. Az Afrikai Unió 2023 szeptemberében csatlakozott a 19 legnagyobb gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta G20-as országcsoporthoz. Az Afrikai Uniónak 55 tagállama van, köztük a vitatott nemzetközi státuszú Nyugat-Szahara. A szervezet ezzel mintegy 1,4 milliárd ember érdekeit képviseli. MTI/EPA/Getty Images pool/Sean Gallup Fotó: Sean Gallup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi krízisek tükrében egyértelmű, hogy az EU-nak újra kell definiálni magát. Ha Ursula von der Leyen újabb ciklust szeretne a bizottság élén – és ha sikerül megszereznie az ehhez szükséges támogatást –, még az elsőnél is nehezebb ciklusra számíthat – mutat rá a Bloomberg amerikai üzleti hírportál.

VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió csúcstalálkozójának első munkanapját követő sajtótájékoztatóra érkezik Brüsszelben 2023. október 27-én. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Egyszerre kellene kezelnie az ukrajnai háborút, a gázai konfliktust, az energiabiztonság és a zöldátálláshoz szükséges nyersanyagok kérdését, illetve biztosítania, hogy az unió ne őrlődjön fel Kína és az Egyesült Államok között.

Márpedig az Európai Bizottság jelenlegi elnöke eddig nem igazán jeleskedett a krízisek kezelésében – erre már Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója világított rá egy január elején tartott sajtótájékoztatón, példaként hozva fel az ukrajnai konfliktust.

Von der Leyen, illetve a lehetséges utódja dolgát a nagy tervekhez rendelkezésre álló szűkös pénzeszközök, valamint a tervezett bővítés és az ahhoz szükséges reformok elfogadása is nehezíti.

Az elmúlt közel öt év során a bizottság elnöke ahelyett, hogy közelebb hozta volna az álláspontokat az EU-ban, inkább a megosztottságot növelte. 

Az uniós intézményeken belül többek között azt nehezményezik, hogy Von der Leyen német tanácsadók szűk körével veszi körül magát, és szinte csak rájuk támaszkodik.

Egy vezető diplomata szerint a bizottság elnökének stílusa fenntarthatatlan.

Különösen látványos a szakadás Von der Leyen és az EU egy másik fontos intézményének, a tanácsnak a vezetője, Charles Michel között. Ez a viszály ráadásul nem is marad a zárt ajtók mögött, az egész világ számára láthatóvá tették az olyan kínos incidensek, mint például amikor a két vezető  2021-es ankarai látogatása során Charles Michel elfoglalta az egyetlen széket, a kanapéra száműzve a bizottság elnökét vagy amikor tavaly ősszel ugyan egyszerre jártak az Egyesült Államokban, de külön-külön tárgyaltak Joe Biden amerikai elnökkel – írja a Bloomberg.

Ursula von der Leyen hatalomkoncentrációs törekvései megütközést keltettek a tagállamokban, nem csoda, hogy több országban is előretörtek az EU-szkeptikus pártok. Köztük a bizottság elnökének hazájában, Németországban is, ahol az AfD támogatottsága már stabil második a felmérések szerint.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Getty/Sean Gallup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.