Finnország döntött: megtiltja az Oroszországból származó LNG-behozatalt

Az északi ország úgy döntött, hogy 2025-től betiltja az oroszországi LNG-importot.

2024. 01. 05. 18:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország még az idén betiltja az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importját, a tilalom 2025 elejétől lép életbe, írta meg a Lenta.ru. Ezt az LNG-ágazatért felelős finn környezetvédelmi és klímavédelmi miniszter, Kai Mykkänen mondta a Helsingin Sanomat című lapnak.

Nem akarok konkrét dátumot ígérni, de remélhetőleg jövőre olyan helyzetben leszünk, hogy a tilalom hatályba lép 

– mondta a miniszter.

Az orosz cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító tartályhajók Pori és Tornio terminálokba történő szállítása már jövőre megszakadhat. Tavaly az orosz földgázimport Finnországba havonta néhány millió eurót tett ki. Mielőtt Oroszország 2022 májusában leállította a Finnországba irányuló vezetékes gázszállításokat, az import értéke meghaladta a havi 100 millió eurót. 

Közben a finn Gasum vállalat a honlapján közölte, hogy szerződés alapján továbbra is importál LNG-t Oroszországból. Azt is megjegyzik, hogy Finnország legnagyobb, Inkoo termináljánál már megtiltották az orosz LNG-szállításokat.

Korábban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója azt mondta, hogy az európai gázkeresletet mesterségesen rombolják. Véleménye szerint a következő 25 évben a világ gázkereslete növekedni fog. Kifejtette azt is, hogy az orosz holding a megbízható energiaellátásban érdekelt országokkal fejleszti az együttműködést. Az üzletember itt elsősorban Kínára célzott.

Borítókép: Egy LNG-hajó Melkoya szigeténél, ahol az Equinor norvég energiaipari óriáscég a Barents-tengeri Snřhvit mezőből származó földgáz fogadására és feldolgozására szolgáló létesítményt épített 2022. november 2-án (Fotó: Fredrik Varfjell / NTB / AFP) / Norvégia OUT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.