Nyugatról tömik a moszkvai államkasszát: rekordmennyiségű orosz LNG-t importált idén az EU

Drasztikusan növelték az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az európai országok – mutat rá egy friss iparági elemzés. Ezek a vásárlások csak az idei év első hét hónapjában több mint ötmilliárd euróval gazdagíthatták Vlagyimir Putyin Oroszországát.

Magyar Nemzet
Forrás: Global Wittness2023. 08. 31. 14:36
Lng,Tanker,-,Ship,At,Dawn,Moored,To,The,Gas
1295259748 Fotó: Wojciech Wrzesien Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónappal az orosz invázió után Volodimir Zelenszkij azzal támadta a magyar kormányt, hogy a magyarok Oroszország háborúját finanszírozzák azzal, hogy blokkolják az orosz olajembargót, továbbá amiatt is háborgott, hogy a magyaroknak fontosabb az olcsó orosz olaj, mint az ukrán vér. Vajon emlékszik még ezekre a kijelentésekre, és most európai szövetségeseinek is nekimegy?

Kiderült ugyanis, hogy az Európai Unió tagállamai vásárolták fel az orosz cseppfolyosított földgáz (LNG) exportjának több mint felét az idei év első hét hónapjában – írja a Global Witness elemzése a Kpler adataira hivatkozva. Az erre a periódusra vonatkozó 22 millió köbméteres adat 40 százalékkal magasabb, mint a 2021 azonos időszakára vonatkozó 15 millió köbméter. 

 

A növekedés mértékét valamelyest árnyalja, hogy mivel az Ukrajna elleni invázió előtt az orosz földgáz nagy része csővezetéken érkezett Európába, az LNG-import nem volt jelentős. Az azonban mindenképp figyelemre méltó, hogy 

az uniós országok importjának 40 százalékos növekedésével világviszonylatban hatszázalékos átlagos növekedés áll szemben.

Országok szerinti bontásban Spanyolország számít az európaiak közül a legnagyobb vásárlónak, náluk köt ki az orosz import 18 százaléka, Belgium pedig mindössze egy százalékkal marad el tőle. Az orosz LNG legnagyobb importőre jelenleg Kína, 20 százalékkal. Az EU-ba összesen 21,6 millió köbméternyi orosz cseppfolyósított földgáz érkezik, ez az EU teljes LNG-importjának 16 százaléka. 

Bár az európai uniós országok a szavak szintjén nem szeretnék Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús kasszáját tömni (ezért is találták ki a többek között a csővezetéken érkező orosz gázt is érintő szankciókat), a tagállamok LNG-vásárlásai 

csak idén januártól júliusig csaknem 5,3 milliárd euróval gazdagíthatták az orosz államkasszát.

A helyzet abszurditását az unióban is érzékelik. Idén márciusban Kadri Simson energiaügyi biztos az orosz LNG-import csökkentésére szólította fel a tagállamokat, Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter pedig az ibériai ország cégeit kérte, hogy ne újítsák meg szerződéseiket az oroszokkal.

 

Ukrajna panaszkodik

Nem sokkal jobb a helyzet a szankciókkal sújtott orosz olaj esetében sem. Amint azt megírtuk, Ukrajnának nem tetszik, hogy az Indiába ömlő orosz nyersolaj feldolgozva ugyancsak az EU-s térségbe jut. 

Oleg Usztenkó, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója egy a Politico hírportálnak adott interjúban elmondta, hogy országa szeretné elérni a kiskapu bezárását és a tavaly decemberben 60 dollárban megállapított ársapka felére csökkentését.

Usztenkó szerint ezek a lépések „erős jelzést küldenének a termelők felé, hogy immár teljesen illegális az orosz olajhoz érni, és vérdíjjal támogatni a[z orosz] rezsimet, amely abból fegyvereket vásárol és háborús bűnöket követ el Ukrajnában”.

Maximilian Hess külpolitikai szakértő szerint − akit a Politico idézett − az még csak-csak elképzelhető, hogy a G7-ek belemennek az alacsonyabb ársapka megállapításába, a feldolgozott termékek importtilalma azonban teljesen valószínűtlen.

 

Szellemflotta segíti Moszkvát

Hogy hogyan szállítja el a szankcionált olajat Oroszország a vásárlókhoz? Ahogy azt korábban a Magyar Nemzet is megírta, Vlagyimir Putyin nem várt helyről kapott segítséget: egy több száz hajóból álló „szellemflotta” segíti az orosz olaj célba juttatását. 

Ez a világ olajszállítóinak körülbelül tíz százalékát teszi ki.

A szellemflotta ugyanakkor nem most bukkant fel először, létszámának növekedése pedig éppen emiatt nem is érte váratlanul a témában jártas szakértőket.

Az olyan államoknak, melyeket a Nyugat régóta és tartósan sújt büntetőintézkedésekkel, valamint melyek állami bevételeik jelentős részét energiahordozók exportjából szerzik, konkrétan elengedhetetlen, hogy ezt a stratégiát alkalmazzák a szankciók kijátszására.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock/Wojciech Wrzesien)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.