Ki kell képezni és fel kell fegyverezni a lakosságot a brit védelmi miniszter szerint

Egy háború utáni világból egy háború utáni világ felé haladunk – figyelmeztetett néhány héttel ezelőtt, első, védelmi miniszterként mondott beszédében Grant Shapps. A kérdés, hogy készen áll-e erre Nagy-Britannia.

2024. 01. 29. 10:35
null
Fotó: Dominika Gregušová: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/varos-tajekozodasi-pont-viz-epuletek-672532/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszáz éve nem volt ilyen alacsony a fegyveres erők létszáma Nagy-Britanniában – világít rá a The Guardian brit napilap. Sir Patrick Sanders tábornok, vezérkari főnök egy múlt heti konferencián mondott beszédében konkrét számokkal is szolgált. 

Szerinte 2025-re mindössze 72 500 teljes kiképzésen átesett katonája lesz a briteknek.

A létszámválság kiszolgáltatottá teszi Nagy-Britanniát egy olyan időszakban, amikor a NATO és a tagállamok katonai vezetői egymás után figyelmeztetnek egy hamarosan sorra kerülő háború lehetőségére.

A vezérkari főnök felvetette, hogy a fenyegető háború árnyékában ki kellene képezni és fel kellene fegyverezni a lakosságot.

 

A reguláris hadseregek kezdik a háborúkat, a polgárok seregei megnyerik őket

– fogalmazott Sanders.

A tábornok szavai nagy vihart kavartak. Rishi Sunak miniszterelnök hivatala határozottan cáfolta, hogy szó lenne az országban a sorkatonaság újbóli bevezetéséről.

A brit hadsereg büszke arra, hogy önkéntes erő. Mint mondtam, nem tervezzük a sorkatonaságot

– idézte az egyik szóvivőt a The Telegraph brit napilap.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Nagy-Britannia nem készül egy lehetséges háborúra. Grant Shapps védelmi miniszter célul tűzte ki, hogy az ország védelmi kiadásait a GDP 2 százalékáról 3 százalékra növelje, és mindent megtesz, hogy megoldást találjon a kialakult létszámhiányra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dominika Gregusová/Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.