Lelőtt egy macsetével fenyegetőző férfit az osztrák rendőr Savanyúkúton

Emberölés gyanúja miatt folytat nyomozást a kismartoni ügyészség azzal a rendőrrel szemben, aki január első napjaiban lelőtt egy macsetével fenyegetőző férfit.

2024. 01. 28. 11:53
Border controls at the Austrian-German border near Kiefersfelden.
Police theme picture. Patrol car, police car. Border controls at the Austrian-German border, border crossing Kiefersfelden Border policemen check motorists when they enter Tyrol / Austria after Bavaria / Germany. | usage worldwide (Photo by Frank HOERMANN / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családi vita miatt hívták ki a rendőröket január 5-én Savanyúkúton (Bad Sauerbrunn) egy házhoz, ahol egy ötvenöt éves férfi lakott a feleségével. A rendőrök kiérkezésekor a férfi állítólag először a feleségét, majd a két rendőrt is megfenyegette egy bozótvágó késsel, és megsebesítette a rendőrök egyikét. Amikor a férfit nem tudták megnyugtatni, az egyik rendőr lelőtte.

A halott férfi hatvanéves felesége később kifogásolta a rendőrségi intézkedést, napilapoknak nyilatkozva azt mondta, hogy a rendőrségi beavatkozás helyett pszichiátriai ügyeletre lett volna szükség – írja a Kisalföld.

Az, hogy gyilkosság gyanúja miatt nyomozást folytatnak, nem jelenti azt, hogy szándékos gyilkosság feltételezhető

 – magyarázta az ügyészség szóvivője.

A rendőr védőügyvédje azt feltételezi, hogy a lelőtt férfi öngyilkos akart lenni, és kifejezetten azt akarta, hogy a rendőrök lőjék le. Az ügyvéd azokra a kijelentésekre alapoz, amelyeket a férfi akkor tett, amikor felhívta a rendőrség segélyhívó számát, és ezzel elindította a rendőrségi akciót.

Az indulatosan beszélő férfi kétszer fejezte ki halálozási szándékát a segélyhívó diszpécsernek, a rendőr viszont csak akkor kapta meg a családi vitáról szóló információt, amikor a helyszínre ért

– állította a védő. Hozzátette, a rendőrtisztnek egyelőre együtt kell élnie azzal a ténnyel, hogy gyilkosság gyanúja miatt folyik ellene nyomozás, annak ellenére, hogy csak a dolgát végezte, jól és korrektül.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/DPA/Sven Simon/Frank Hoermann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.