Nagy kockázatot vállalt Macron az új miniszterelnök kinevezésével

Gabriel Attal egészen más irányba viheti el a francia politikát.

2024. 01. 10. 11:24
Attal, Gabriel
Párizs, 2020. augusztus 26. Gabriel Attal francia kormányszóvivõ sajtótájékoztatója a hetenkénti kabinetülés után a párizsi államfõi rezidencia, az Elysée-palota kertjében 2020. augusztus 26-án. MTI/AP pool/Kamil Zihnioglu Fotó: Kamil Zihnioglu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök merész döntéssel nevezte ki Gabriel Attalt, az ország valaha volt legfiatalabb miniszterelnökét az európai parlamenti választások előtt. Macron ezzel próbálja új lendülettel megtölteni az elnökségét, noha a saját hatalma végét is kockáztatja, írja a Politico brüsszeli hírportál.

A 34 éves Attal korábban oktatási miniszter és kormányzóvivő is volt, sikeres politikája jelentős kockázatokat hordoz az elnök számára a saját ambíciói miatt. Attal egy fiatal, tehetséges politikus, kihívást jelenthet minden vetélytársának. Az uniós választások szerinti felmérések szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés vezeti a sort, megelőzve a Reneszánsz nevű centrista pártot, melynek Macron is tagja. De Macron reméli, hogy Attal megfordítja ezt a mutatót az ő irányukba. 

Attal kinevezése friss vérrel látja el a kormányt, és segíthet megszerezni a baloldali szavazók támogatását is, mivel a francia parlamenti választásokon versenyző baloldali Raphael Glucksmann nem talált nagy támogatásra.

Attal és a Nemzeti Tömörülés jelöltje, Jordan Bardella francia politikus ugyanabba a generációba tartoznak, és várhatóan a kettejük csatájától függ Macron politikai sorsa.

 

Borítókép: Gabriel Attal sajtótájékoztatója a hetenkénti kabinetülés után a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota kertjében (Fotó: MTI/AP/Kamil Zihnioglu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.