Videón, ahogy elhurcolják az elnöki palotából a PiS képviselőit

Puccsszerű jelenetek játszódtak le Lengyelországban, néhány órán belül már tüntetés kezdődött Varsóban.

2024. 01. 10. 10:17
KAMINSKI, Mariusz
Varsó, 2021. november 9. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a parlamenti alsóház, a szejm rendkívüli, a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet miatt összehívott ülésén beszél Varsóban 2021. november 9-én. Az elõzõ nap a határ fehérorosz oldalán összegyûlt nagy létszámú migránscsoport megpróbált erõszakkal áttörni Lengyelországba. MTI/PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen felszámolná Donald Tusk, Lengyelország új miniszterelnöke az ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) pártot. Kedd este az elnöki palotában tartóztatták le a párt két, szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben részesített képviselőjét, Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszer-helyettest. A letartóztatott képviselők Andrzej Duda elnök vendégei voltak hivatalában.

Több lengyel ellenzéki politikus államcsínynek nevezte a történteket – számolt be az MTI.

Noha Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök csak csütörtökre hirdetett tüntetést, már kedd éjszaka demonstrálók jelentek meg a varsói rendőrség épülete előtt. Az esetről a közösségi oldalakon több videófelvétel is megjelent.

A rendőrség közleménye szerint egy bírósági végzésnek tettek eleget a letartóztatásokkal.

A Politico brüsszeli hírportál felidézte, Kaminski és Wasik 2015-ben kaptak elnöki kegyelmet Duda elnöktől, miután 2007-ben a korrupcióellenes harc címén túlkapásokat követtek el.

Borítókép: Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter (Fotó: MTI/PAP/Pawel Supernak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.