Nem akar több fegyvert küldeni Ukrajnának Matteo Salvini

Növekszik az elégedetlenség Olaszországban.

2024. 01. 24. 18:17
SALVINI, Matteo
Milánó, 2023. február 13. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje gyõzött az elõzõ napi lombardiai és laziói tartományi választáson. MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtó szerint megtörheti a Giorgai Meloni vezette olasz kormánykoalíció egységét Ukrajna felfegyverzésének kérdése. A Matteo Salvini vezette Liga kormánypárt felsőházi frakcióvezetője kezdeményezést nyújtott be, hogy Itália a jövőben ne hadieszközökkel támogassa Kijevet, hanem a konfliktus diplomáciai lezárására fordítson erőfeszítéseket.

 

Matteo Salvini, a párt főtitkára a konfliktus kirobbanása óta fenntartásokkal kezeli a fegyverek szállítását a háborús térségbe, hangsúlyozva, hogy az rengeteg emberélet kioltásához, valamint a konfliktus elhúzódásához vezet. A legfrissebb sajtóhírek szerint a Liga visszatért eredeti álláspontjához, és kormánykoalíciós partnerek között kialakuló feszültségek ellenére is vállalja békepárti nézetét.

Massimiliano Romeo, a Liga frakcióvezetője írásos kezdeményezést nyújtott be a római parlament felsőházában, amelyben azt kéri, hogy a kormány állítsa le Kijev felfegyverzését. Az indítvány azt is szorgalmazza, hogy a kormány a jövőben a konfliktus diplomáciai úton való lehető legrövidebb időn belüli rendezését támogassa.

A frakcióvezető arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnökjelölt győzelmével leállítja a fegyverkészletek küldését.

A politikus szerint azt sem szabad a figyelmen kívül hagyni, hogy az olasz állampolgárok belefáradtak a háborús politika folytatásába és annak terheibe, és inkább békére vágynak. A kezdeményezésben a Liga szenátorai azt kérik Giorgia Meloni miniszterelnöktől, hogy az uniós tagországok között is olyan összefogást szorgalmazzon, amely a konfliktus diplomáciai lezárására irányul. A párt képviselői és szenátorai napok óta dolgoztak az indítványon anélkül, hogy bármi kiszivárgott volna.

.

Sajtóelemzések szerint a kezdeményezés benyújtásával a Liga politikusa stratégiaváltásra kényszeríti Giorgia Meloni miniszterelnököt, aki a konfliktus kirobbanása óta támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Az sem kizárt, hogy Ukrajna kérdése némi egyensúlyvesztést okoz majd a koalíciós pártok között. Az olasz lapok arra is kitérnek, hogy a lépés azt bizonyítja,

egyértelművé vált az olaszok számára, hogy Kijev nem tud győztesként kikerülni a háborúból, csakis diplomáciai kiegyezés jelentheti a megoldást.

A kezdeményezés ugyanakkor összefügg az európai parlamenti választási kampánnyal is, mivel az olaszok nem támogatják a háborút, kezdik megelégelni Ukrajna felfegyverzését. Félelemmel és aggodalommal szemlélik a kirobbanó konfliktusokat, amelyek bár nem közvetlen a szomszédban zajlanak, mégis erőteljesen érinti őket. A konfliktus kirobbanása óta Itália összesen nyolc alkalommal küldött fegyvereket Kijevbe.

A legfrissebb közvélemény-kutatásokból az derül ki, hogy a kormánypárti szavazóbázis csupán 42 százaléka ért egyet azzal, hogy Olaszországnak továbbra is részt kell vennie a megtámadott ország további felfegyverzésében. A felmérés arra is rámutat, hogy a baloldali pártok szavazói 56 százalékban támogatják a háborús politikát. A legalacsonyabb számban az Ötcsillag Mozgalom hívei értenek egyet Kijev megsegítésével.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a háború kirobbanása óta hangoztatja, hogy Olaszország addig támogatja Ukrajnát fegyverekkel, amíg szükséges. Az olasz védelmi miniszter a fegyverszállításokról szóló parlamenti vita során kiemelte, hogy büszkék arra, hogy az Olaszországból érkezett hadi eszközök segítségével több ezer ukrán életét sikerült megmenteni. Egyre inkább növekszik azonban azok száma, akik úgy vélik, a kormánynak a háborús politika helyett az állampolgárok nehézségeivel kellene foglalkoznia

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.