Ukrajna már elveszítette a drónok háborúját + videó

Az orosz–ukrán háború kezdeti előnyéből óriási hátrány lett Ukrajna számára, hogy a korábban alkalmazott taktikáit lemásolta az orosz hadsereg, és a nagyobb számú, modernebb drónok segítségével hatékonyabban tudja visszaszorítani az ukrán sereget. Ukrajna mára óriási hiányban szenved: a katonák, a pénz, a fegyverek mind-mind olyan dolgok, amelyek nélkül az orosz–ukrán háború hamarosan véget érhet.

2024. 01. 24. 5:18
Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 12: Ukrainian soldiers prepare a long range drone near the Bakhmut frontline, in Donetsk Oblast, Ukraine on January 12, 2024. Drone warfare has become increasingly important as the war entered into a stalemate and both sides are heavily fortified. Ignacio Marin / Anadolu (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna egét éjjel-nappal drónok töltik meg az orosz–ukrán háborúban. A pilóta nélküli, távolról vezérelt fegyverek egyre modernebbek és egyre nehezebb a földről észrevenni a fenyegetést. 

 

Bár az ukránok is sok orosz katonát és tankot tudtak likvidálni a drónok segítségével, Ukrajna valahogy mégis messze elmarad az oroszoktól ezen a téren is a háborúban.

Moszkva háborús alapokra helyezte át védelmi iparát, és a jelenlegi katonai kiadások több mint kétszerese a háború előtti szintnek. Emellett több ezer drónt – köztük az iráni tervezésű Shahed modellt, amelyet most már Iránban és Oroszországban is összeszerelnek – állított hadrendbe, amelyek új képességekkel rendelkeznek, hogy célba vegyék a drága, nyugatról szállított védelmi rendszereket Ukrajnában

– írja Eric Schmidt a Foreign Affairs magazin hasábjain.

A szerző szerint annak érdekében, hogy a háború ezen szakaszában aláássák Oroszország előnyét, Ukrajnának és szövetségeseinek nemcsak a védelmi termelés növelésére lesz szükségük, hanem olyan technológiák kifejlesztésébe és méretnövelésébe is be kell fektetniük, amelyek képesek ellensúlyozni Oroszország félelmetes új drónjait.

A magazin azt írja: az orosz erők sok olyan taktikát lemásoltak, amelyet Ukrajna a nyáron úttörőként alkalmazott, beleértve a nagy méretű, összehangolt támadásokat, amelyekben többféle drónt használnak.

Először is a hírszerző, megfigyelő és felderítő drónok magasan a föld felett repülnek, hogy felmérjék a csatateret és messziről azonosítsák a célpontokat. Ezután továbbítják az ellenség helyzetét az alacsonyan repülő, FPV drónokat üzemeltető pilótáknak, amelyek precíziós csapásokat tudnak indítani álló és mozgó célpontok ellen is, mindezt biztonságos távolságból a frontvonaltól. Miután ezek a drónok felszámolták a kezdeti célpontokat, katonai járművek meg tudják kezdeni a tényleges támadást. 2022 vége óta Oroszország két hazai gyártású drón, az Orlan–10 (megfigyelő drón) és a Lancet (támadó drón) kombinációját használja a nagy értékű tüzérségi rendszerektől kezdve a harci repülőgépekig és harckocsikig

– jegyezte meg Eric Schmidt, aki maga is járt Ukrajnában 2022-ben.

Az  oroszok előnye abban rejlik most, hogy az Orlan–Lancet csapat döntő fontosságúvá vált a harcban, Oroszország kiváló elektronikai hadviselési képességei lehetővé teszik, hogy zavarja és meghamisítsa az ukrán drónok és pilótáik közötti jeleket. Ha Ukrajna semlegesíteni akarja az orosz drónokat, akkor az erőinek ugyanezekre a képességekre lesz szüksége. Korlátozott számú ukrán dandár szerzett be zavaró berendezéseket amerikai beszállítóktól vagy hazai startupoktól. Ezek nélkül az orosz támadó drónok és az ukrán drónok orosz zavarása azzal fenyeget, hogy az ukrán erők visszaszorulnak arra a területre, amelynek felszabadításáért a háború elején olyan keményen küzdöttek.

Borítókép: Ukrán katonák nagy hatótávolságú drónt készítenek elő a Bakmut frontvonal közelében az ukrajnai Donyecki területen (Fotó: Ignacio Marin/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.