Nemzetbiztonsági kockázat lett a Biden-adminisztráció nemtörődömsége

Ez a jelentés megerősíti azt a félelmünket, hogy a mezőgazdasági tárca nem csak arra a kérdésre nem tud választ adni, hogy ki, hol és milyen földterületeket birtokol, de a minisztériumnak nincs terve arra vonatkozóan sem, hogy hogyan tudná visszafordítani ezt a hibát, amely az egész ellátási láncunkat és gazdaságunkat érinti – mondta Dan Newhouse republikánus képviselő.

Forrás: Breitbart2024. 01. 21. 18:51
Iowa Farmers Finish Fall Corn Harvesting
US-IOWA-FARMERS-FINISH-FALL-CORN-HARVESTING MCINTIRE, IOWA - OCTOBER 31: An aerial view shows workers from Pinicon Farm harvesting corn on October 31, 2023 near McIntire, Iowa. With more than 75% of the state’s corn harvested, Iowa farmers are expected to see one of their best years for crop yields despite the vast majority of the state suffering from some level of drought. These yields can be partially attributed to corn hybrids which are much better adapted to dry conditions than they were just a couple of decades ago. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Europress/AFP/Scott Olson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chen Tianqiao majdnem egy évtizede néz velünk farkasszemet – írta a Land Report alapján a Breitbart amerikai hírportál.

2015-ben a kínai milliárdos közel 200 ezer hektár földet vásárolt meg Oregon államban a Fidelity National Financial Ventures-től 85 millió dollárért – hektáronként 430 dollárért. 

Az oregoni adónyilvántartásból decemberben derült ki, hogy a 198 ezer hektáros tömb jelenleg a Shanda Asset Management LLC, Chen cége tulajdonában van.

A Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) nem naplózta időben a törvényben előírtaknak megfelelően a mezőgazdasági földterületekre vonatkozó külföldi befektetésekről szóló adatokat – állapította meg az amerikai Kormányzati Számviteli Hivatal (GAO) vizsgálata.

A csütörtökön közzétett jelentés megállapította, hogy az USDA nem tartja be az 1978-as mezőgazdasági külföldi befektetések nyilvánosságra hozataláról szóló törvényt (AFIDA), amely előírja, hogy a külföldi földbefektetőkre vonatkozó információkat naplózzák egy adatbázisban, amely része az amerikai kongresszusnak benyújtott éves jelentésnek.

Chen Tianqiao milliárdos, a Shanda Group alapítója és elnöke és felesége, Chrissy Luo társalapító és alelnök egy szingapúri interjú során (Fotó / Bloomberg)

A jelentést nem sokkal azután a megdöbbentő leleplezés után tették közzé, hogy a kínai milliárdos közel egy évtizeden át valahogy a kormány radarja alatt maradt, mint az amerikai mezőgazdasági földterületek második legnagyobb külföldi tulajdonosa.

Ez a mulasztás potenciális nemzetbiztonsági kockázat

– összegzi a Kormányzati Számviteli Hivatal jelentése.
A vizsgálat szerint a mezőgazdasági tárca hibás eljárási rendje miatt lehetetlen, hogy megbízható információkat közöljön a Kongresszussal és a nyilvánossággal arról, hogy hol és mennyi amerikai mezőgazdasági földterület van külföldi személyek tulajdonában.
 

A számviteli hivatal arra is rámutatott, hogy a tanulmányt azt követően végezte el, hogy az USDA becslése szerint a külföldi tulajdonban lévő amerikai mezőgazdasági földterületek 2021-re mintegy negyvenmillió hektárra nőttek.

Ezek a beruházások következményekkel járhatnak az amerikai nemzetbiztonságra nézve. Külföldi tulajdonba kerülhetnek az érzékeny katonai létesítmények közelében lévő amerikai mezőgazdasági földterületek – figyelmeztetett a jelentés.
A Kongresszus több tagja azonnal követelte a kormány fokozott elszámoltathatóságát. Elise Stefanik képviselő a New York Postnak azt mondta, hogy a Biden-kormányzat fokozta a mezőgazdasági földterületek védelmét, hogy „külföldi ellenfelek” ne vásárolják fel őket.

Ez a bizonyos földvásárlás azonban még az Obama-kormányzat idején történt, és Donald Trump korábbi elnök hivatali ideje alatt is rejtve maradt. 

A kommunista Kína azért vásárol amerikai mezőgazdasági földterületeket, hogy felforgassa szuverenitásunkat, aláássa mezőgazdasági iparunkat, betolakodjon katonai létesítményeinkbe, és felforgassa Amerika vidéki közösségeit

 – mondta Stefanik.
Jon Tester montanai szenátor a Land Report hírére reagáló nyilatkozatában ismét követelte a Kongresszustól az amerikai termőföldek hatékonyabb védelmét, de a jelentés nyilvánosságra kerülése után több politikus is hangot adott aggodalmának.

Ez a jelentés megerősíti azt a félelmünket, hogy a mezőgazdasági tárca nem csak arra a kérdésre nem tud választ adni, hogy ki, hol és milyen földterületeket birtokol, de a minisztériumnak nincs terve arra vonatkozóan sem, hogy hogyan tudná visszafordítani ezt a hibát, amely az egész ellátási láncunkat és gazdaságunkat érinti

– mondta Dan Newhouse republikánus képviselő. Hozzátette:

Az élelmiszer-biztonság nemzetbiztonsági ügy, és nem engedhetjük meg, hogy külföldi ellenfelek befolyásolják az élelmiszer-ellátásunkat, miközben mi a homokba dugjuk a fejünket.

A republikánus politikus egyben megfogadta, hogy intézkedéseket vezet be a mezőgazdasági tárcán belül, hogy a Kongresszus és az amerikai nép számára azonosítani lehessen, hogy pontosan ki fektetett be abba a több mint negyvenmillió hektárnyi amerikai mezőgazdasági területbe, amely a jelentések szerint külföldi tulajdonba került.

Az egyelőre nem világos, hogy Chen vásárlása miért nem szerepel a kormányzati nyilvántartásokban. A mezőgazdasági külföldi befektetések nyilvánosságra hozataláról szóló törvény előírja a külföldi befektetőknek, hogy a tranzakciót követő kilencven napon belül jelentsenek minden új amerikai mezőgazdasági földterület iránti érdeklődést a mezőgazdasági tárcának.

A kanadai Irving család az Egyesület Államok legnagyobb külföldi földbirtokosa, több mint 1,2 millió hektárral rendelkezik Maine-ben.

Borítókép: Légi felvételen a Pinicon Farm munkásai kukoricát aratnak 2023. október 31-én az iowai McIntire közelében (Fotó: Scott Olson /Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.