Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Rendkívül veszélyes fegyverek kerültek a Hamászhoz

Bizonyítékokat mutatott be Izrael arra vonatkozóan, hogy Irán segíti a terroristákat a rakéták gyártásában.

2024. 01. 08. 9:01
Gázai övezet, 2024. január 7. Izraeli légicsapás Gázában 2024. január 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael már régóta vádolja Iránt, hogy precíziós rakétatechnológiát exportál a libanoni Hezbollahnak, most azonban a Hamász palesztin terrorszervezet esetében kerültek elő erre vonatkozó információk, írta meg a The Times of Israel.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bizonyítékot talált arra, hogy a Hamász Irán segítségével fejleszt cirkálórakétát.

Izraeli katonák a Gázai övezetben olyan berendezéseket fedeztek fel, amelyeket a Hamász precíziós irányítású rakéták kifejlesztésére használt iráni útmutatással – közölte a hadsereg vasárnap. Hozzátették, hogy az ilyen technológia veszélyes fegyver a terrorcsoport kezében és jelentős erő.

A katonák olyan alkatrészeket találtak, amelyek bizonyítják, hogy a Hamász terrorszervezet terroristái iráni irányítás alatt tanulták, hogyan kell precíziós alkatrészeket és stratégiai fegyvereket működtetni és építeni

– közölte az IDF, és képeket osztott meg egy Hamász által kifejlesztett állítólagos cirkálórakéta motorjáról és robbanófejéről.

Az IDF szerint a Hamász által a Gázai övezetben kifejlesztett cirkálórakéta részei Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Bár a terrorcsoport lövedékarzenálja hatalmas, eddig úgy vélték, hogy elsősorban nem irányított rakétákból áll, és csak a páncéltörő irányított rakéták és a kisebb, rövid hatótávolságú drónok rendelkeznek irányított képességekkel, valamint a robbanóanyaggal megrakott, víz alatti drónok és a vállról indítható légvédelmi rakéták, amelyek nem hatékonyak az izraeli repülőgépek ellen.

A gázai harcok immár több mint három hónapja tartanak az október 7-i események óta, Benjámin Netanjahu miniszterelnök jelzése alapján azonban Izrael az amerikai nyomás ellenére is folytatni fogja a Hamász elleni háborút. Az izraeli hadsereg erői az elmúlt nap során több tucat terroristát öltek meg, száz célpontot támadtak, köztük fegyverraktárakat és alagutakat Hán Júniszban. Ezekben a támadásokban állítólag a Hamász alapító Jászin sejk unokája is életét vesztette. Vasárnap késő délelőtt két, a Gázai övezethez közeli településen is megszólaltak a szirénák, sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés. Szombaton a hadsereg közölte, hogy befejezte a Hamász „katonai kereteinek” felszámolását a Gázai övezet északi részén, beleértve Gázavárost is, és mostantól arra összpontosítja figyelmét, hogy szétrombolja a terrorcsoport infrastruktúráját Gáza középső és déli részén.

Borítókép: Izraeli légicsapás Gázában 2024. január 7-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.