Veszély a demokráciára?

A német Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője után most az SPD egyik vezető szászországi politikusa akarja megmenteni a demokráciát az Alternatíva Németországért Párt betiltásával. Lehet ennek köze ahhoz, hogy az AfD tízszer erősebb a szociáldemokratáknál a tartományban?

2024. 01. 05. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petra Köpping, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szászországi szociális minisztere támogatja Saskia Esken SPD-frakcióvezetőnek az AfD betiltására irányuló felhívását, írja a Junge Freiheit.

Petra Köpping. Fotó: Pawel Sosnowski

Rendszeresen felül kell vizsgálnunk az AfD betiltásának esélyeit

– fogalmazott a politikus. 

A Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) betiltása érdekében indított eljárás szintén a párt gyenge választási eredményei miatt bukott meg, de az AfD más. „Az AfD erős, veszélyt jelent a demokráciára” – mondta Köpping szerdán a Der Spiegelnek. Köpping ugyanakkor óva intett attól, hogy elsiessék az AfD betiltására irányuló eljárást.

A kudarc végzetes lenne a társadalmi klímára nézve.

A szászországi szociáldemokrata miniszter egyébként így fogalmazza meg hitvallását a minisztérium honlapján:

Úgy tekintek a szolgálatomra, mint a közösségi szellem és a társadalmi kohézió házára. Együtt dolgozunk a békés, toleráns, kozmopolita és szociális közösségért. Azt szeretném elérni, hogy az állam mindenki számára olyan hely legyen, ahol érdemes élni.

Köppingnek az AfD-vel szembeni óvatos hozzáállással párttársa, Carsten Schneider (SPD), a szövetségi kormány kelet-németországi kormánybiztosának érvelését követi. Ő nemrég azt jósolta, hogy egy ilyen eljárásnak kevés esélye lenne a sikerre, sőt még több polgár fejezné ki a szolidaritását az AfD-vel.

Szászországban szeptemberben új tartományi parlamentet választanak. Az SPD, amely jelenleg kormányon van, a felmérések szerint három százalékon áll, így nem érné el az ötszázalékos parlamenti küszöböt, és nem lenne többé képviselete a parlamentben. Az AfD viszont 37 százalékon áll, és ezzel a legerősebb párt lenne, amelyet a CDU (33 százalékkal) követne.

 

Borítókép: A német ellenzéki Alternatíva Németországért (AfD) párt hívei tüntetnek az infláció ellen a berlini Reichstag előtt 2022. október 8-án (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.