Videón mutogatta a Hamász két kivégzett izraeli túsz holttestét

Izrael szerint a palesztin terrorszervezet a pszichológiai hadviselés módszereit alkalmazza.

2024. 01. 16. 7:37
null
Tel-Aviv, 2024. január 14. Az izraeli túszok családtagjai a Hamász által elrabolt szeretteik kiszabadítását követelik az izraeli kormánytól a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. január 14-én, a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin terrorszervezet elleni háború századik napján. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli híradások szerint 136 túsz maradhatott a Gázai övezetben, akiket a Hamász palesztin terrorszervezet az október 7-i támadás során rabolt el. A fegyveresek új videót tettek közzé, melyen állítólag két izraeli túsz holtteste látható. A felvételeket egy másik videó után hozták nyilvánosságra: akkor a túszok még éltek, de a Hamász figyelmeztette Izraelt, meghalhatnak, ha folytatják a támadásokat.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azonban arra hívta fel a figyelmet, a palesztin terrorszervezet a pszichológiai hadviselés módszereit alkalmazza.

A tárcavezető hangsúlyozta, a palesztinok csak akkor állnak szóba Izraellel, ha akarnak valamit. „Abban a pillanatban, amikor beleegyezünk a tűzszünetbe, nem fognak beszélni velünk” – mutatott rá.

A BBC brit közszolgálati média azt írta, a Hamász vasárnapi videóján egy Noa Argamani nevű, 26 éves nő látható, aki – egy forgatókönyvet felolvasva – arról beszélt, két férfivel együtt tartották fogva, őket viszont megölték az izraeli katonák. Mindhármukat az október 7-i támadás során hurcolták el hazájukból. Elmondta, a támadások következtében a romok alatt rekedt és a Hamász katonái mentették meg életét, sürgette egyúttal az izraeli kormányt a támadások leállítására. A felvétel végén az alábbi feliratot lehetett olvasni: „Holnap (hétfőn – a szerk.) tájékoztatjuk Önöket sorsukról”.

A videóra reagálva az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari arról beszélt, nem azt az épületet vették célba, ahol a túszokat fogva tartották, és hazudik a palesztin terrorszervezet.

Korábban izraeli tisztviselők azt mondták, a megtalált túszok holttesteit felboncolták, és nem találtak arra utaló jeleket, hogy légicsapásokban haltak meg, ahogyan azt a Hamász állítja – írta a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Az izraeli túszok családtagjai a Hamász által elrabolt szeretteik kiszabadítását követelik az izraeli kormánytól a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. január 14-én, a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin terrorszervezet elleni háború századik napján (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.