Magyar katonák mellett csapódtak be az iráni hadsereg rakétái + videó

Legalább négy civil vesztette életét az iráni Forradalmi Gárda támadásában, amelyet az iraki Kurdisztán területén fekvő Erbíl ellen indítottak. A térségben magyar katonák is állomásoznak. Iráni híradások szerint az izraeli Moszad parancsnokságát vette célba a Forradalmi Gárda.

2024. 01. 16. 6:23
null
Erbíl, 2020. január 8. Iraki kurd harcosok, azaz pesmergák õrségben az észak-iraki Erbíl nagyvárosban 2020. január 8-án, miután az iráni hadsereg hajnalban rakétacsapást mért az amerikai katonák által használt iraki Ain al-Aszad légitámaszpontra és Erbílre. A mûvelet válaszlépés volt Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolására, akit január 3-án Bagdadban célzott dróntámadással likvidáltak egy amerikai katonai akcióban. MTI/EPA/Gailan Hadzsi Fotó: Gailan Hadzsi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos rakétatámadást intézett Irán az Irak északi felében fekvő, főleg kurdok lakta Erbíl ellen, ahol magyar katonák is állomásoznak. A Rudaw iraki műsorszolgáltató beszámolója szerint a támadásban négy civil életét vesztette és legkevesebb 17-en megsebesültek. A ballisztikus rakétával végrehajtott támadásért kedd hajnalban a Forradalmi Gárda vállalta a felelősséget, mondván Irán-ellenes csoportok kémközpontját vették célba.

Az első rakéták becsapódását hétfő éjszaka, helyi idő szerint nem sokkal fél 12 után lehetett hallani. A Rudaw úgy értesült, legalább öt ballisztikus rakéta csapódott be Erbíl környékén, köztük a repülőtér, valamint az amerikai konzulátus közelében.

A támadást követően az erbíli repülőtér leállt, felfüggesztették az összes induló és érkező járatot. Egyes híradások szerint a halálos áldozatok között van Pesráv Dizaji kurd üzletember, valamint családja. Az üzletembernek temérdek befektetése volt a térségben, többek közt az erbíli Empire World nevű negyedben.

A Tasnim iráni hírügynökség arról írt a Forradalmi Gárda közleményére hivatkozva, hogy az izraeli hírszerzés, a Moszad kémparancsnoksága ellen indítottak támadást Kurdisztánban, valamint az Iszlám Állam (ISIS) terroristáit támadták Szíriában. A légicsapásra azt követően került sor, hogy Izrael a Forradalmi Gárda több tagját megölte Szíriában – írta a Rudaw.

Egy iraki biztonsági illetékes közölte, hogy Erbílt számos ballisztikus rakétával lőtték, de további részleteket nem osztott meg a támadásról. Az Irán által támogatott iraki milícia egy szintén név nélkül nyilatkozó tisztségviselője pedig arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda tíz rakétája csapódott be az amerikai konzulátus környékén – írta az MTI. Az iraki kormány közleményt adott ki, amelyben elítéli az Erbíl elleni iráni agressziót.

Az iraki kormány minden jogi lépést megtesz az Irak szuverenitását sértő és népének biztonságát fenyegető műveletek ellen, a többi között panaszt tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsánál

– idézte a közleményt az MTI.

Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok határozottan elítéli az Erbíl elleni iráni rakétatámadást. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi illetékes közölte, hogy az amerikai erők követték a rakétákat, amelyek Észak-Irakban és Észak-Szíriában csapódtak be, és a támadások nem tettek kárt amerikai létesítményekben.

Borítókép: Iraki kurd harcosok, azaz pesmergák őrségben az észak-iraki Erbíl nagyvárosban 2020. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Gailan Hadzsi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.