Zelenszkij nem vesz részt béketervének megvitatásán Davosban

Az ukrán béketerv megvitatásának és kidolgozásának negyedik állomásához érkeztek.

2024. 01. 14. 14:49
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. december 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelõ sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A davosi Világgazdasági Fórum január 15-én veszi kezdetét, de már előtte egy nappal is fontos kérdéseket tárgyalnak a svájci városban. Mintegy 81 nemzetbiztonsági tanácsadó vesz részt a vasárnapi, ukrajnai béketerv kidolgozására és támogatására rendezetett, immár negyedik találkozón, ami az eddigi legnagyobb a korábbi koppenhágai, dzsiddai és legutóbbi, októberi máltai találkozók után.

 

A máltai találkozón a béketerv első öt pontját tárgyalták már: a nukleáris kérdések, élelmezés- és energiabiztonság, a foglyok szabadon bocsátása, beleértve a gyermekeket is, valamint Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának helyreállítása témákat. 

A tisztviselők bíznak abban, hogy a máltai találkozó és a mostani majd elvezet oda, hogy kitűzhetnek egy időpontot egy globális békecsúcsra, ahol támogatásukról biztosíthatják majd a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kidolgozott béketervezetet. A mai találkozón ugyanakkor az ukrán elnök nem vesz részt.

Egy magas rangú kijevi tisztségviselő novemberben még arról beszélt, hogy 2024 februárjában sor kerülhet egy csúcstalálkozóra, ahol már a tervezet végrehajtásáról beszélhetnek, Ukrajna eközben viszont attól tart, hogy a gázai háború megnehezíti a diplomáciai támogatás elnyerését és elvonja a figyelmet az ukrán háborúról.

A béketervezetről szóló tárgyalásokon Oroszország – amely 2022 februárjában indított háborút Ukrajna ellen – nem vesz részt, ugyanis elutasították a béke képletét, mondván, hogy lehetetlen lenne végrehajtani. 

Egyesek ugyanakkor még mindig bíznak abban, hogy ha sikerül elfogadni a béketervet, az majd egyezkedésre kényszerítheti Oroszországot.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.