Zelenszkij zöld mackója, amit még a pápa vagy a király kedvéért se cserél le

Volodimir Zelenszkij a háború kirobbanása óta kizárólag taktikai ruházatban, de nem egyenruhában mutatkozik. Ferenc pápa, III. Károly, Joe Biden – nincs kivétel, senki kedvéért nem vesz öltönyt. Öltözködése persze nagyon is tudatos, üzenni próbál vele.

2024. 01. 22. 16:18
null
King Charles III (L) shakes hands with Ukraine's President Volodymyr Zelensky (R) as he welcomes at Buckingham Palace, in London, ahead of an audience during his first visit to the UK since the Russian invasion of Ukraine, on February 8, 2023. Ukraine's President Volodymyr Zelensky on Wednesday hailed Britain as "one of the first" countries to support Ukraine after Russia invaded, on his first visit to London since the war broke out nearly a year ago. (Photo by Aaron Chown / POOL / AFP) Fotó: Aaron Chown / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy öltözik, mint egy sztriptízbár vezetője, aki pénzt behajtani jött” – méltatlankodott még 2022 végén Tucker Carlson, amikor Volodimir Zelenszkij washingtoni hivatalos tárgyalásain is katonai szerelést viselt. – Mutasson egy kis tiszteletet, kölcsönözzön egy öltönyt! – üzente az amerikai jobboldali politikai kommentátor. Az ukrán elnök mára ikonikussá vált öltözködése azóta is visszatérő téma, amely gyakorta kerül kritikusainak célkeresztjébe.

Volodimir Zelenszkij a háború kirobbanása után cserélte öltönyét taktikai ruházatra, de nem egyenruhára. Abban az időben, mikor Kijev körül dúltak a harcok, az ukrán vezetés szó szerint a túlélésért küzdött, teljesen érthető volt döntése. Emlékezetes a kép, ahogy a Belaruszban, majd később Törökországban zajló béketárgyalásokon is utcai ruhában néztek farkasszemet az ukrán delegáltak a jól öltözött oroszokkal szemben.

A nép egyszerű gyermeke

Az ukrán elnök viszont azóta is rendre taktikai szerelésben vagy legfeljebb nemzeti szimbólumokkal díszített katonai színekben – khaki, olívazöld – jelenik meg. Nemcsak a fronton tett látogatásai vagy hazai nyilvános szereplései során, de lényegében mindenhol. Legyen szó Ferenc pápáról, III. Károlyról, az Egyesült Királyság uralkodójáról vagy Joe Biden amerikai elnökről, Volodimir Zelenszkij senki kedvéért nem cseréli le melegítőjét. 

Taktikai ruházatban Joe Bidennel is. Fotó: AFP/Mandel Ngan

Fittyet hányna a protokollra, vagy ennyire tapintatlan? Egyik sem, természetesen az ukrán államfő választása nagyon is tudatos.

– Ezekkel a ruhákkal azt üzeni, hogy kapcsolatban áll a fegyveres erőkkel, anélkül hogy militánsnak tűnne. Egyúttal azt közvetíti, hogy a gyakorlati dolgokkal foglalkozik

– értékelte a The Independent brit lapnak a szerelést Rebecca Arnold, az öltözködés történetének szakértője. Hozzátette, azt is jelképezi, hogy ő egy a mindennapi emberek közül, aki ugyanakkor kész a vezetésre és cselekvésre. – A póló emlékeztet arra, hogy Zelenszkij egyszerű fickó, a kapcsolatra közte és a harcoló polgárok között, annak a jele, hogy osztozik nehézségeiken – adott hasonló magyarázatot a New York Times egyik kritikusa.

Az ukrán elnök a Financial Timesnak adott interjúban azt is elárulta, addig biztosan nem is változtat ruhatárán, amíg nincs vége a háborúnak.

Divatdiktátor

Mindenesetre Volodimir Zelenszkij öltözködésével valóságos divatot teremtett. Gyakran egy ukrán gyártmányt, a taktikai szereléseket készítő M-TAC nevű márkát hord, mellyel a cég el is büszkélkedik honlapján, sőt ezzel reklámozza magát. Webshopjuk szerint az elnök például 95 dolláros (33 ezer forintos) nadrágot, 245 dolláros (86 ezer forintos) kabátot viselt, de bizonyos outfit-jét már 131 dollárért leutánozhatják. 

Már ha éppen van készleten minden darabból, ugyanis elég nagy a kereslet irántuk. 

Mi több, az egyik 30 dolláros gyapjúpulóverét, melyet Boris Johnson korábbi brit miniszterelnökkel való találkozásakor viselt, és alá is írt, egy jótékonysági aukción 111 ezer dollárért (majd 40 millió forintért) vásárolták meg.

Nem ez az egyetlen ruházati márka egyébként, amely próbál hasznot húzni a jelenségből, mások is azzal a szlogennel próbálják eladni magukat, hogy „öltözz úgy, mint Zelenszkij”.

Ne lopd el a show-t!

A Politico birtokába jutott feljegyzésből az is kiderül, hogy Brüsszelben külön öltözködési szabály készült azoknak, akik Kijevbe látogatnak. 

Ennek lényege, hogy a nyilvános szereplések során hagyják meg az ukrán elnöknek a katonás külsőt, öltözködjenek a megszokott módon elegánsan.

Azonkívül egyébként az utazáshoz kényelmes és meleg öltözéket, sportcipőt, sőt egy kis élelmet is javasoltak. 

A témában megjelent cikkek arra is emlékeztetnek, hogy a történelemben egyáltalán nem példátlan, hogy a vezetők öltözetükkel próbálnak valamilyen üzenetet közvetíteni. Felhozzák, hogy Winston Churchill is rendre fekete kalapban, szivart pöfékelve jelent meg, sőt 1941-ben a Fehér Házba katonai ruhában látogatott (kongresszus előtti beszédét viszont már öltönyben mondta el). Fidel Castro pedig ugyancsak katonai egyenruhát öltött, mikor felszólalt az ENSZ-ben.

Emlékezetes, hogy a kubai elnök idősebb korában egyre többször mutatkozott melegítőben, különösen miután az Adidas lett a kubai olimpiai csapat szponzora.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij találkozója III. Károllyal (Fotó: AFP/Aaron Chown)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.