Zelenszkijnek nincs hatalma kirúgni a főparancsnokot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen kérte fel Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, hogy írja meg lemondólevelét, de nem javasolt más jelentős pozíciót a számára politikai riválist is jelentő főtisztnek.

Forrás: zn.ua2024. 01. 30. 8:43
ZALUZSNIJ, Valerij
Kijev, 2023. november 25. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erõk fõparancsnoka (k) az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor jelképének számító, a Gyermekkor keserû emléke nevû szoboremlékmûnél Kijevben 2023. november 25-én. A legkevesebb hárommillió halálos áldozatot követelõ éhínséget a sztálini önkény idézte elõ az akkor szovjet tagköztársaság Ukrajnában 1932 és 1933 között. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről a zn.ua írt az Elnöki Hivatal forrásai és Zaluzsnij környezetének informácói alapján. Mint arról lapunk is beszámolt, Olekszij Goncsarenko, az ukrán Verhovna Rada képviselője a Telegram-csatornáján jelentette be Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának lemondását. De lemondásról szó sincs, sőt a zn.ua információi egészen más megvilágításba helyezik a történetet. 

 Valerij Zaluzsnij, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka (Fotó: AFP/Genya Savilov)

A lap szerint az ukrán elnök személyes találkozójukon kérte meg a főparancsnokot, hogy mondjon le a hadsereg vezetői posztjáról, amire Valerij Zaluzsnij azt a választ adta, hogy a legfelsőbb főparancsnok joga azt eldönteni, hogy kivel kíván dolgozni. Arra a kérdésre, hogy az elnöki nyomásra megírja-e felmondását, a főparancsnok így fogalmazott:

Nem, nem írtam és nem is áll szándékomban megtenni.

Az elnöki hivatal belső forrásaira hivatkozva a lap szerint Zaluzsnijnak nem ajánlottak semmi számára megfelelő jelentős pozíciót. Csak esetlegesen asszisztensi vagy tanácsadói státuszról volt szó.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A zn.ua forrásai azt is megerősítik, hogy Zaluzsnij lehetséges lemondása, csak az első láncszem lehet az ukrán fegyveres erők parancsnokságában bekövetkező változásokban, aminek az oka a katonai vezetés és az ukrán elnök közötti vita lehet. 

Borítókép: Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (k) az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor jelképének számító, a Gyermekkor keserű emléke nevű szoboremlékműnél Kijevben 2023. november 25-én. A legkevesebb hárommillió halálos áldozatot követelő éhínséget a sztálini önkény idézte elő az akkor szovjet tagköztársaság Ukrajnában 1932 és 1933 között (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.