A gyermekek kihasználásához is vezethet Bidenék új javaslata

Háromszázhetven oldalas törvényjavaslatot terjesztett elő az amerikai szenátus a déli határon tapasztalható áldatlan állapotok kezelésére. Azonban kétséges, hogy a javaslat valóban képes lenne-e megoldani a problémát.

2024. 02. 05. 10:29
McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. október 4. A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselõházi szárnya 2023. október 4-én, miután az elõzõ nap többségi szavazással megfosztották hivatalától Kevin McCarthy republikánus párti képviselõházi elnököt. Az elnök elmozdítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló, Szabadság nevû tömörülésének tagja, Matt Gaetz floridai képviselõ kezdeményezte. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább az illegális migráció legalizását, semmint megfékezését szolgálja az a 370 oldalas törvényjavaslat, amelyet a szenátus dolgozott ki a Biden-kormányzattal karöltve. Ugyan még Joe Biden amerikai elnök szerint is van tennivaló a javaslattal kapcsolatban, mégis annak mielőbbi elfogadására sürgeti a republikánus többségű képviselőházat.

 

Most a képviselőházi republikánusoknak kell dönteniük. Meg akarják-e oldani a problémát? Vagy továbbra is politikai játszmának tekintik a határkérdést? Én már döntöttem. Kész vagyok megoldani a problémát. Készen állok arra, hogy biztosítsam a határt. És az amerikai nép is készen áll

– idézi az elnök szavait a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a zárt ajtók mögött, a Fehér Házzal egyeztetve összeállított javaslat ténylegesen mérsékelné a bevándorlást vagy csak legalizálná azt.

Szakértők szerint több olyan pontja is van a tervezetnek, ami inkább az utóbbira utal. Lazítana például azon a szabályon, hogy a menedékkérőket a kérelmük elbírálásáig őrizetben kell tartani. Az új  rendelkezés ez alól kivételt tenne a gyermekkel érkezők esetében, ami a gyermekek kihasználásához vezethet.

A Biden-kormányzat jelenleg sem tartja be a fenti szabályt, arra hivatkozva, hogy a kongresszus nem biztosítja a szükséges forrásokat a migránsok őrizetben tartásához. Tovább rontanak a helyzeten az olyan bírósági ítéletek, mint például az a kaliforniai, amely 21 napban maximálja az őrizetben tartást, ami túl kevés egy alapos eljárás lefolytatásához.

Az új tervezet tartalmaz egy olyan szabályt is, amelynek értelmében alacsonyabb rangú határőr tisztviselők is dönthetnének a menedékkérelem megadásáról.

Összességében tehát némi korlátozás mellett inkább az illegálisan érkezők legalizálása felé billen a mérleg – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál.

A tervezethez kapcsolódó finanszírozási javaslat magában foglalná az Ukrajnának és az Izraelnek szánt segélyt is, amit már december óta próbál elfogadtatni a Biden-kormányzat, de eddig megbukott a republikánusok ellenállásán.

Mike Johnson házelnök szerint mivel a képviselőházat nem vonták be a javaslat kidolgozásába, nincs esély a gyors elfogadására. Johnson ugyanakkor a napokban 17,6 milliárd dolláros gyorssegélyt szavaztatna meg Izrael számára.

Míg Washingtonban folyik a kötélhúzás, Texasban Greg Abbott kormányzó tizenhárom másik republikánus kormányzónak adott tájékoztatást az állam illegális migráció elleni műveletéről és a legújabb határbiztonsági fejlesztésekről egy kis határ menti parkban, amelyet az állam nemrégiben foglalt el Eagle Pass városától. A vasárnapi tájékoztatón részt vett többek között Sarah Huckabee Sanders arkansas-i, Brian Kemp georgiai, Jeff Landry louisianai és Jim Pillen nebraskai kormányzó is.

 

Borítókép: A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselőházi szárnya (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.