Élő közvetítés
Albánia
ÉLŐ
Spanyolország
Horvátország
ÉLŐ
Olaszország

A német külügyminiszter nagyapja lelkes támogatója volt a náciknak

Eddig nem ismert dokumentumok kerültek elő a német külügyminiszter Annalena Baerbock wehrmachtos nagyapjáról, amikről állítólag semmit nem tudott.

Forrás: Bild2024. 02. 09. 11:10
Bundestag - Holocaust remembrance
dpatop - 31 January 2024, Berlin: Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens), Foreign Minister, reacts during the German Bundestag's commemoration of the victims of National Socialism and wipes her cheek with a handkerchief. On January 27, 1945, Soviet troops liberated the survivors of the German extermination camp Auschwitz in occupied Poland. The Nazis had murdered more than a million people there, most of them Jews. The date has been commemorated as Holocaust Memorial Day in Germany since 1996. The Bundestag dedicates this Wednesday to commemoration. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Kay Nietfeld/dpa/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiáll Izrael mellett, küzd az antiszemitizmus ellen, és világszerte az együttélésért kampányol. Annalena Baerbock, a Zöldek német külügyminisztere megemlékezéseken gyakran beszél nagyapjáról, Waldemarról és annak háborús múltjáról. Most azonban olyan belső dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amelyek világos képet festenek a náci nagypapáról, írta a Focus.

A dokumentumok szerint Baerbock nagyapja mérnök volt egy légvédelmi ágyúkat javító egységben. Az is szerepel benne, hogy lelkes támogatója volt a náciknak. Az akta szerint Waldemar Baerbock ezredes elkötelezett nemzetiszocialista volt.

 

Baerbock nagyapja teljes mértékben a nemzetiszocializmus oldalán állt

Hitler Mein Kampf című könyvét többször is figyelmesen elolvasta, és teljesen a nemzetiszocializmus talaján állt. 1944-ben a Kardos Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A náciknál ez az ellenséges tűz alatt végrehajtott akcióban szerzett különleges érdemekért vagy a katonai hadviselésben szerzett különleges érdemekért járó magas kitüntetés volt.

Baerbock külügyminiszterként a beszédeiben gyakran beszélt nagyapja múltjáról, elárulva, hogy tiszt volt. De vajon tudott-e a náci eszmékről is, amelyeket a nagyapja magáévá tett? 

„A külügyminiszter asszony nem ismerte a dokumentumokat” – olvasható Baerbock minisztériumának válaszában, amelyet a Bild című lap megkeresésére küldött.

Waldemar Baerbock náci múltja állítólag komoly téma volt a családon belül. Baerbock apja összeveszett Waldemarral, mert az nem akart nyíltan beszélni a második világháborús múltjáról. 

Csak az 1990-es évek végén, amikor egy Wehrmacht-kiállítás bejárta Németországot, vallotta be Baerbock nagyapja: „Én a Wehrmachtban szolgáltam.”

Waldemar ezután egyfajta családi visszaemlékezést írt, melyben a háborúról is írt, a nemzetiszocializmushoz való viszonyáról viszont hallgatott. Sajtóértesülések szerint a Baerbock családból senki sem nézett bele a 2016-ban 103 éves korában elhunyt Waldemar Baerbock Wehrmacht-aktájába.

 

Borítókép:  Annalena Baerbock külügyminiszter a német Bundestagban a nemzetiszocializmus áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen zsebkendővel megtörli az arcát (Fotó: DPA /dpa Picture-Alliance via AFP/Kay Nietfeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.