„A Nyugat jövője a tét”

A tömeges migráció és a hozzá kapcsolódó illegális bevándorlás a XXI. század legnagyobb kihívásai közé tartoznak – hangsúlyozta Robert Jenrick, a brit parlament képviselője, a brit kormány volt bevándorlásügyi minisztere Washingtonban.

Forrás: MTI2024. 02. 15. 9:15
null
Eagle Pass, 2023. szeptember 22. Mexikóból érkezett illegális bevándorló próbál átjutni egy szögesdrótkerítésen a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerűbb átkelőfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba. MTI/EPA/Adam Davis Fotó: Adam Davis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit politikus a Heritage Foundation, washingtoni konzervatív elemzőközpont tömeges migrációról szóló rendezvényén kifejtette, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Európa is ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül, amikor az illegális bevándorlást kell kezelnie.

Illegális bevándorlók gyalogolnak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón. (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis)

Úgy vélte, hogy a határok biztonsága nemzetbiztonsági kérdés, és kifejtette, hogy ma már csak határozott lépések hozhatnak megoldást, mert a középutas kísérletek kudarcot vallottak. Példaként jegyezte meg, hogy az országok menedékjogi rendszere nem lehet „hátsó kapu” a bevándorlásra, és sürgette, hogy a menedékjog csak tényleges üldöztetés esetén legyen alkalmazható.

Robert Jenrick arra is rámutatott, hogy a nyugati országoknak a „szívóhatást” meg kell szüntetnie, azt, ami vonzza a bevándorlókat, és ezzel együtt a „tolóhatást”, a kiváltó okokat is kezelnie kell, amelyek az elvándorlást okozzák a kibocsátó országokban. 

 

A drónfelvételen migránsok gumicsónakban kelnek át a La Manche-csatornán 2023. augusztus 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A brit politikus kijelentette, hogy a tömeges migrációnak politikai következményei is vannak, és megemlítette az egy nappal korábban az amerikai képviselőházban megszavazott impeachment eljárást a határőrizetért is felelős belbiztonsági miniszter ellen. 

Az Alejandro Mayorkas hivatali elmozdítását célzó eljárást az Egyesült Államok déli határán kialakult válsághelyzettel indokolták a kezdeményezők. 

Kevin Roberts, az eseményt szervező Heritage Foundation elnöke köszöntőjében törvényen kívüli helyzetként írta le az Egyesült Államok déli szárazföldi határszakaszán zajló illegális bevándorlást és annak mértékét.

Egyben szuverenitási kérdésnek nevezte azt, hogy egy ország képes legyen megvédeni határát, és úgy fogalmazott, hogy itt a „Nyugat jövője a tét”.
 

Borítókép: Mexikóból érkezett illegális bevándorló próbál átjutni egy szögesdrótkerítésen a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.