Végzetes lehet, ha nem lesz párbeszéd a Balkánon – mondja az albán kormányfő

Az albán miniszterelnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy országa megvédi Koszovót, ha kimerítik a diplomáciai lehetőségeket, és fegyverek használatára kerülne sor.

Forrás: Kosovo Online, Danas2024. 02. 15. 8:13
null
Banjska, 2023. szeptember 27. Gépfegyveres koszovói rendőrök a Banjska ortodox kolostor bejáratánál az észak-koszovói Banjska faluban 2023. szeptember 27-én. Szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek szeptember 24-re virradóan koszovói rendőrökre támadtak Banjskában. A tűzharcban egy rendőr meghalt, három megsebesült, három támadót lelőttek, kettőt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. A rendőrség több száz fegyvert, továbbá katonai felszereléseket talált a falu egyik lakóházában és több járműben. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. MTI/AP/Visar Kryeziu Fotó: Visar Kryeziu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albánia mindenképpen Koszovó mellett fog állni. Ezt mondta egy televíziós interjúban Edi Rama. 

Rohamrendőrök őrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecsanban 2023. május 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Az albán miniszterelnök a Kosovo Online koszovói hírportál tudósítása szerint úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy Albánia minden esetben Koszovó mellett állt, kiáll most is és kiáll majd, még akkor is, ha ne adj Isten, a dolgok odáig fajulnak, hogy fegyverek használatára kerülne sor.

Arra a kérdésre, hogyan reagál Albánia, ha Koszovót megtámadják, Rama azt válaszolta, hogy Koszovó nincs egyedül.

Albánia a NATO tagja, és nem olyan földrajzi egység, amely különleges kapcsolatban állna Koszovóval. Minden Koszovó elleni támadás Albánia elleni támadás. Másrészt Koszovó nincs egyedül, vannak stratégiai szövetségesei, akik nélkül nem tudna állam lenni

– tette hozzá Rama.

Szerinte azonban Koszovó és Albánia vezetőinek gondolkodniuk kell a jövőn. A tiranai vezető úgy véli, fontos, hogy Koszovó és Albánia is tekintélyesebb legyen a nemzetközi színtéren.

Olyan valóságba kell hoznunk országainkat, ahol szövetségeseink tisztelnek minket

 – mondta.

Az albán miniszterelnök ugyanakkor jelezte azt is, hogy, ha a problémákat nem párbeszéd útján oldják meg, azok nemcsak veszélyesek, de végzetesek is lehetnek.

Koszovó olyan, mint Szerbia, egy független ország, ez akár tetszik, akár nem Szerbiának

– mondta Rama.

Borítókép: Gépfegyveres koszovói rendőrök a Banjszka ortodox kolostor bejáratánál az észak-koszovói Banjszka faluban 2023. szeptember 27-én. (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.