Hazudott a miniszter, vád alá helyezték – 150 éve nem történt ilyen

150 év után másodszor az Egyesült Államok történetében vád alá helyeztek egy minisztert. Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter hazudott a határon uralkodó elképesztő állapotokról.

2024. 02. 14. 16:28
MAYORKAS, Alejandro
Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo) Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mivel Mayorkas nem tette meg a tisztességes lépést, és nem mondott le, a képviselőházi republikánusok teljesítették alkotmányos kötelességünket azzal, hogy megszavazták a vádemelést – idézte Tom Emmer republikánus képviselőt a Breitbart című lap. Emmer az interjúban továbbá kifejtette:

Mayorkas miniszter úr szándékosan megtagadta a szövetségi törvények végrehajtását, példátlan válságot idézett elő déli határunkon, és ártatlan amerikaiaknak kellett megfizetniük az árát.

Alejandro Mayorkas sorsáról kedd este döntött a képviselőház, miután a republikánusok eljárást kezdeményeztek ellene. Az eredmény egy szavazaton múlott, így 214:213 arányban fogadták el a képviselők azt, hogy a belbiztonsági minisztert vád alá helyezik és felelnie kell azért, mert szándékosan és rendszeresen megtagadta a szövetségi bevándorlási törvény betartását, valamint hazudott a határ állapotáról és biztonságáról.

Múlt héten már kísérlet történt arra, hogy vád alá helyezzék a belbiztonsági minisztert, ám akkor szavazategyenlőség alakult ki, mivel Al Green demokrata képviselő nem várt módon, a kórház sürgősségi osztályáról érkezett a szavazásra. Ezen a héten Steve Scalise republikánus képviselő visszatérése adta a republikánus sikerhez az egy szavazatot.

Három republikánus képviselő Mayorkas vádemelése ellen szavazott. 

Várhatóan a felelősségre vonás nem történik meg, mivel a szenátus demokrata többségű, ahol előreláthatólag rövid tárgyalás során felmentik a vádak alól a minisztert. A republikánusok képviselőházi sikere viszont a közvélemény elé tárta az elsősorban a mexikói határon uralkodó ijesztő helyzetet és ez nem jön jól a választások előtt az egyre népszerűtlenebb demokratáknak. Továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy a határvédelmi problémák miatt egyre több az illegális bevándorló az Egyesült Államokban és ezzel összefüggésben megnőtt a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma

Borítókép: Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.