A Zelenszkij által aláírt új ukrán törvény komoly problémát hozhat Magyarországra

Volodimir Zelenszkij támogatja a cannabis orvosi célú használatának engedélyezését, ám a szakértők figyelmeztetnek, a háborúban álló országban nagyon nehéz lesz ellenőrizni a jogszabályok betartását, az Európai Uniót pedig ellepheti az ukrán marihuána.

Forrás: Mandiner2024. 02. 21. 12:51
ZELENSZKIJ, Volodimir
Avgyijivka, 2023. december 29. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvõ kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erõk hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a cannabis orvosi célú használatát engedélyező törvényt. Az indoklás szerint azért, hogy lehetőséget adjon a – különösen a háborúból eredő poszttraumás stresszben szenvedő – betegek kiegészítő kezeléséhez. Csakhogy Magyarország szempontjából sem mindegy, hogy keleti szomszédunknál milyen szabályozás van érvényben a marihuánáról, írta meg a Mandiner.

 

Egy olyan országról beszélünk, ahol háború dúl, teljes a káosz, a gazdaság, az egészségügyi és szociális ellátórendszer romokban. Nagy a veszélye annak, hogy Ukrajnában kettős drogpiac fog kialakulni

– hívta fel a figyelmet a Mandiner megkeresésére Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, utalva arra, hogy bár az ukrán jogszabály szigorú engedélyekhez és ellenőrzésekhez köti a termesztést és az értékesítést, ennek betartása nagyon nehéz lesz.

A szakértő szerint a határvédelem megerősítését is követelheti Zelenszkij lépése, hiszen a menekültek számát nézve, ha tömegével próbálnak majd cannabist átcsempészni, az idővel Magyarországra is hatással lehet, pláne, ha később a magyar egészségügynek kell ápolnia a függőket. Téglásy Kristóf úgy véli,

fennáll a veszélye annak, hogy a jövőben Ukrajnából nagy mennyiségben igyekeznek marihuánát juttatni Magyarországra és az Európai Unióba,

ami alaposan fellendítheti a feketekereskedelmet és ronthat a közbiztonság helyzetén.

A Drogkutató Intézetnek adott interjújában Somkuti Bálint, a Mathias Corvinus Collegium kutatótanára arról beszélt, hogy bár a kijevi parlament a katonaságnak, rekreációs és rehabilitációs céllal legalizálta a marihuánát, ha egy ilyen kiskaput a döntéshozók kinyitnak, azt utólag már nagyon nehezen tudják bezárni.

Számtalan kérdés vetődik fel: az érintettek kiktől, honnan és hogyan szerzik be, mekkora adagokat vásárolhatnak, kik ellenőrzik ezt a területet, továbbá mi a biztosíték arra, hogy csak a katonák használják, és nem adnak a szerből másoknak is – sorolta Somkuti Bálint. Szerinte ugyancsak nagy kérdés, mi lesz azokkal, akiknek a szervezete hamar hozzászokik a kapudrognak tartott marihuánához, és ezután erősebb kábítószerek felé fordulnak.

Németország is a legalizációra készül, a tervek szerint 25 gramm marihuána birtoklása, havi ötven gramm vásárlása, valamint három növény otthoni termesztése lesz engedélyezett rekreációs célból. A szakértők a németek esetében is attól tartanak, hogy a cannabis legalizálása után kettős drogpiac jön létre, hiszen a fogyasztók a feketepiacon régóta kapható erősebb és olcsóbb, valamint az állam által vizsgált gyengébb és drágább marihuána közül választhatnak majd.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.